fbpx
Foto: Unsplash/Ilustracija

TIRANOSAUR NIJE ODUVIJEK BIO NA VRHU HRANIDBENOG LANCA! Novo istraživanje otkrilo što mu je prethodilo

Autor: L.B.

Prije otprilike 90 milijuna godina, gigantski grabežljivac koji je bio na vrhu hranidbenog lanca, dinosaurus koji trga meso s nazubljenim zubima nalik onima morskog psa, vrzmao se po današnjem Uzbekistanu, tvrdi se u novom istraživanju čeljusne kosti prapovijesne grdosije.

No, zvijer dugačka gotovo 2.5 metara težila je 1000 kilograma, što ju je činilo duljom od afričkog slona i težom od bizona.

Istraživači su ga nazvali Ulughbegsaurus uzbekistanensis, po Ulugh Begu, astronomu, matematičaru i sultanu iz 15. stoljeća s područja današnjeg Uzbekistana, javlja Science Alert.

Komad čeljusne kosti pronađen u pustinji

Znanstvenike je iznenadilo to što je dinosaurus bio mnogo veći – dvostruko dulji i više od pet puta teži – od prethodno poznatog grabežljivca s vrha hranidbenog lanca njegovog ekosustava: tiranosaura, otkrili su istraživači.

Komad čeljusne kosti ovog grabežljivca pronađen je u uzbekistanskoj pustinji Kyzylkum 1980 -ih, a istraživači su ga ponovno otkrili 2019. godine u zbirci Uzbekistanskih muzeja.

Djelomična čeljusna kost U. uzbekistanensisa dovoljna je da sugerira da je životinja bila karharodontosaur, ili dinosaurus “morski pas”. Ti mesožderi bili su rođaci i konkurenti tiranosaura, čija je najpoznatija vrsta Tyrannosaurus rex.

Foto: Royal Society

Teži od 6000 kilograma

“Dvije grupe dinosaura bile su prilično slične, ali su karharodontosauri općenito bili vitkiji i laganije građe od teških tiranosaura”, rekla je suistraživačica u studiji Darla Zelenitsky, izvanredna profesorica paleobiologije na Sveučilištu u Calgaryju.

Čak i u tom slučaju, karharodontosauri su obično bili veći od dinosaura tiranosaura, dosegavši ​​težinu veću od 6000 kilograma. Zatim, prije otprilike 90 milijuna godina, karharodontosauri su nestali, a tiranosauri su se povećali preuzevši ulogu predatora na vrhu hranidbenog lanca u Aziji i Sjevernoj Americi.
Novo otkriće prvi je dinosaur karharodontosaura otkriven u središnjoj Aziji, primijetili su istraživači.

Timurlengia

Paleontolozi su već znali da je tiranosaur Timurlengia živio u isto vrijeme i na istom mjestu, no bio je dugačak četiri metra i težak oko 170 kilograma. Međutim, Timurlengia je bila nekoliko puta manja od U. uzbekistanensis, što sugerira da je U. uzbekistanensis bio vrhunski grabežljivac u tom ekosustavu, koji je na svom staništu jeo rogate dinosaure, sauropode sa dugim vratom i dinosaure slične nojevima, rekli su iz tima.

“Naše otkriće ukazuje da su karharodontosauri još bili dominantni grabežljivci u Aziji prije 90 milijuna godina”, napisao je za Live Science vodeći istraživač Kohei Tanaka, docent na Fakultetu za život i zaštitu okoliša na Sveučilištu Tsukuba u Japanu.

Peter Makovicky, profesor paleontologije na Sveučilištu Minnesota koji nije bio uključen u studiju, složio se da je U. uzbekistanensis vjerojatno na vrhu lokalnog prehrambenog lanca.
“Mislim da je ova kost toliko velika da bi to bio vrlo veliki grabežljivi dinosaur i vrlo vjerojatno grabežljivac s vrha hranidbenog lanca u svom ekosustavu”, rekao je Makovicky za Live Science.

Konvergentna evolucija

Nalaz U. uzbekistanensis posljednja je poznata pojava karharodontosaura i tiranosaura koji žive zajedno prije nego što su karharodontosauri izumrli, rekao je tim.

Tim je otkrio da U. uzbekistanensis ima jedinstvene koštane izbočine iznad zuba. Međutim, na stranama čeljusti ima i koštanih grebena koji su bili slični 79,5 milijuna godina starom tiranosauru Thanatotheristes degrootorum (čije ime znači ‘žetelac smrti’) iz današnje Kanade.

Nije jasno zašto obje vrste imaju ove grebene, ali možda je riječ o konvergentnoj evoluciji, kada vrste koje nisu blisko povezane evoluiraju da imaju slične karakteristike, rekao je Zelenitsky.

Studija je objavljena na internetu u srijedu (8. rujna) u časopisu Royal Society Open Science.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.