Foto: YouTube

Tip je dotaknuo najubojitiju biljku na svijetu: Pogledajte kroz kakvu je agoniju prošao

Autor: H.B.

Nedavni susret s biljkom Gympie-Gympie, poznatom po svojoj nevjerojatnoj otrovnosti, izazvao je nelagodu i šok u engleskom Alnwick Gardenu, koji se nalazi u Northumberlandu. Ova biljka, koja je inače domaća kišnim šumama Australije i Indonezije, uspješno je pronašla svoj put do Europe, što je izazvalo zabrinutost među posjetiteljima ovog vrta otrovnih biljaka.

Gympie-Gympie, poznat i kao peckavo drvo u Australiji, osvaja svojim privlačnim izgledom, no njegova mala igličasta dlačica krije ozbiljnu opasnost. Kada biljka dotakne kožu, ove dlačice izazivaju žarenje i intenzivan bolni osjećaj koji se može pojačavati tijekom sljedećih 20-30 minuta. U nekim slučajevima, ovi simptomi mogu potrajati i tjednima, pa čak i mjesecima.

Ova biljka ima svoju mračnu povijest. Ranije izvještaji sugeriraju da je ubod Gympie-Gympie biljke kod konja izazvao ludilo koje je rezultiralo smrću unutar nekoliko sati. Postojala je čak i priča o navodnom samoubojstvu časnika koji je koristio ovu biljku u svrhu toaletnih potreba. Unatoč tim pričama, istraživanja su pokazala da su samo rijetki slučajevi ozbiljnih komplikacija rezultat kontakta s ovom biljkom.


Foto: The Alnwick Garden

Dodirnuo biljku

Jedan YouTuber odlučio je isprobati ovu izazovnu interakciju s Gympie-Gympie biljkom i podijeliti svoje iskustvo. U videu nazvanom “The Backyard Scientist,” kreator videa i njegov prijatelj kratko su dodirnuli ovu biljku i opisali situaciju kao . Njihovi napori da ublaže bol uključivali su čak i razrijeđenu otopinu klorovodične kiseline, koja je samo pogoršala njihovu agoniju.

Iako su pokušali vodu za hlađenje, ubodena ruka je nastavila isijavati intenzivnu toplinu. Uz sve napore, bol nije popustila. Konačna ocjena ovog susreta s Gympie-Gympie biljkom bila je 8/10 na ljestvici boli, no tvrdili su da se bol počela smanjivati tijekom narednih dana, osim kad bi ju smočili ili ohladili. Posljedice kontakta s ovom biljkom su, kako su rekli, trajale nevjerojatna dva mjeseca.


Unatoč rizicima i teškoćama koje donosi dodir s ovom biljkom, Gympie-Gympie ostaje fascinantna pojava u svijetu prirode, potičući znatiželjnike da istraže granice svoje izdržljivosti, unatoč upozorenjima stručnjaka o ozbiljnosti njenog otrovnog djelovanja.

Dramatično otkriće znanstvenika o ubojici planeta: Evo što su pronašli ispod Yellowstonea
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.