fbpx
Ilustracija

Teraformiranje Marsa nikada nije izgledalo realnije! Stručnjaci imaju ‘ludu’ ideju za stvaranje umjetnog magnetskog polja!

Autor: Zlatko Govedić

Teraformiranje Marsa jedan je od velikih snova čovječanstva. Crveni planet u tom smislu doista ima puno potencijala. Njegov dan je otprilike iste duljine kao i Zemljin, ima dosta smrznute vode tik ispod svoje površine i vjerojatno bi mu se s vremenom mogla dati razumno prozračna atmosfera.

Ali jedna od stvari koje mu nedostaje jest jako magnetsko polje. Dakle, ako želimo od Marsa napraviti drugu Zemlju, morat ćemo mu dati umjetno magnetsko polje.

Razlog zašto su magnetska polja toliko važna jest taj što mogu zaštititi planet od Sunčeva vjetra i ionizirajućih čestica. Zemljino magnetsko polje sprječava većinu visokoenergetskih nabijenih čestica da dođu do površine. Ono također sprječava da Sunčevi vjetrovi s vremenom otkinu Zemljinu atmosferu. Rani Mars imao je gustu atmosferu bogatu vodom, ali se postupno iscrpila bez zaštite jakog magnetskog polja.

Nažalost, ne možemo tek tako rekreirati Zemljino magnetsko polje na Marsu. Naše polje nastaje dinamo efektom u Zemljinoj jezgri, gdje ga stvara konvekcija željeznih legura. Unutrašnjost Marsa je manja i hladnija, te ne možemo je jednostavno “pokrenuti” magnetski dinamo. No, postoji nekoliko načina na koje možemo stvoriti umjetno magnetsko polje.

Obično se predlažu zemaljski ili orbitalni solenoidi koji stvaraju neku osnovnu razinu magnetske zaštite. U TV seriji “The Expanse” možete vidjeti nekoliko scena u kojima ih možete nazreti. Iako ova najnovija studija potvrđuje da bi to moglo funkcionirati, ona predlaže još bolje rješenje.

Ono što je stvarno potrebno jest snažan protok nabijenih čestica, bilo unutar planeta ili oko njega. Budući da prva opcija nije dobra za Mars, tim se usmjerio na drugu. Ispostavilo se da možete stvoriti prsten nabijenih čestica oko Marsa, zahvaljujući njegovu satelitu Fobosu.

Fobos je veći od dva Marsova satelita i kruži oko planeta prilično blizu. Toliko blizu da svakih 8 sati obiđe Mars. Stoga tim predlaže da se na površini Fobosa ioniziraju čestice te da ih se potom ubrza kako bi stvorile plazmeni prsten duž njegove orbite oko Marsa. To bi stvorilo magnetsko polje dovoljno jako da zaštiti teraformirani Crveni planet.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.