fbpx
Sergio Canavero / Foto: Guliver

TALIJANSKI NEUROKIRURG PONOVNO ‘ŠOKIRA’: Nekada je najavljivao transplantaciju glave, a sada namjerava presaditi mozak

Autor: Zlatko Govedić

Malo je kirurških zahvata koji su tako užasni po konceptu kao uklanjanje nečije glave i njeno spajanje s drugim tijelom, no još 2015. godine talijanski neurokirurg Sergio Canavero (58) dospio je na naslovne vijesti pošto je najavio planove za izvođenje takvog zahvata na Valeriju Spiridonovu, ruskom programeru koji je bolovao od spinalne mišićne atrofije.

Pothvat je izazvao brojne kontroverze i osude medicinske zajednice, a većina liječnika je tvrdila da bi takav postupak bio “sudbina gora od smrti” za pacijenta.

Iako na kraju operacija nije uspjela, Canavero nikada nije odustao od ideje i sada, pišući u novoj studiji, tvrdi da bi najbolje rješenje za mnoge neizlječive životne bolesti (kao što je starenje) moglo biti doslovno presađivanje samog mozga iz jednog tijela u drugo.


Takav bi postupak uključivao vađenje mozga iz lubanje “robotskom lopaticom sa zupcima koji se mogu uvlačiti” i zatim njegovo stavljanje u praznu lubanju tijela donora.

Primatelj bi trebao biti imunosuprimiran ili, idealno, klon donorova tijela.

Ako sve ovo zvuči pomalo kao Frankensteinovo čudovište, onda je to zato što i jest. Trenutačno ne postoji način da se provede ovakav postupak, a bio bi još teži od presađivanja glave.

“Transplantacija ljudske glave bila je međukorak prema transplantaciji mozga. Budući da se potonje smatra nemogućim, odlučio sam se usredotočiti na HT (transplantaciju glave), koja je daleko jednostavnija. Međutim, iako vam mogu reći da HT djeluje, nažalost ne pomlađuje ostarjela tkiva glave, uključujući oči. BT (transplantacija mozga) je jedina opcija”, napisao je Canavero.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.