fbpx
Foto: Pixabay, Ilustracija

TAJNO NACISTIČKO BLAGO: Započela potraga bogatstva koje se procjenjuje na više od pet milijardi dolara

Autor: Zlatko Govedić

Mediji javljaju da traje potraga za bankovnim računom na kojima bi moglo biti više od milijardu dolara koje su ukrali nacisti 1930-ih.

Nacisti su opljačkali bezbroj dragocjenosti, zlata i gotovine tijekom svoje okupacije Europe. Iako je dio toga otada vraćen, smatra se da su velike količine plijena još skrivene u raznim dijelovima svijeta, koje samo čekaju da budu ponovno otkrivene.

Nedavno su istražitelji uzeli u bozir mogućnost da su nacisti držali ogromnu svotu opljačkanih sredstava – više od milijardu dolara – na tajnom bankovnom računu.


Potraga za tim skrivenim bogatstvom ponovno je pokrenuta kada je nedavno u Argentini pronađen popis 12.000 bivših nacista i nacističkih simpatizera koji su nakon rata pobjegli u Južnu Ameriku.

Novac, koji je najvjerojatnije ukraden od židovskih žrtava, prebačen je na jedan bankovni račun Credit Suisse u Švicarskoj gdje je vjerojatno stajao netaknut 78 godina.

Argentinski istražitelj Pedro Filipuzzi, koji je otkrio popis u skladištu, vodi potragu.

Službenici Centra Simon Wiesenthal (organizacija za prava Židova) također su poslali pismo potpredsjedniku banke u nastojanju da uđu u trag ukradenom novcu.

“Vjerujemo da je vrlo vjerojatno da se na ovim neaktivnim računima nalazi novac opljačkan od židovskih žrtava, prema zakonima o arijanizaciji u Nürnbergu iz 1930-ih. Svjesni smo da na popisu već imate popisane sadašnje vlasnike računa, nasljednike nacista”, napisali su.

Međutim, banka zasad tvrdi da nije uspjela locirati sporni račun.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.