fbpx
Futurity

TAJNA PČELINJEG MOZGA: Je li moguće da je kukac inteligentniji od ptice? Evo što su otkrili stručnjaci

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su objavili novu studiju u kojoj tvrde kako pčele imaju znatno veću gustoću moždanih stanica, čak i u usporedbi s mozgovima malih ptica koje su poznate po velikoj gustoći neurona.

Uspoređivali su obujam i masu mozgova raznih kukaca koji sadrže neovisna specijalizirana područja za obradu vizualnih informacija, zvukova, mirisa, pa čak i memorije.

Međutim, veličina mozga, bilo kod kukaca ili kod kralježnjaka, poput ptica i sisavaca, ne daje uvijek realnu predodžbu o njegovoj snazi. Razlog je i taj što neke životinje, napose one koje lete, poput ptica, imaju gušće zbijene neurone kako ih mozak svojim obujmom i masom ne bi ometao u letu.

Profesorica Rebekah Keating Godfrey sa Sveučilišta u Arizoni sa svojim je timom proučavala mozak kukaca koristeći se nedavno razvijenom tehnikom brojanja moždanih stanica. Izdvojili su mozak 450 kukaca iz 32 različite vrste, uključujući pčele, ose, mrave i neke vrste muha.

Već otprije se zna da je gustoća moždanih stanica ptica veća nego kod ljudi. Time se objašnjava zašto su neke ptice, poput vrana ili papiga, toliko inteligentne da imaju čak i svijest o sebi ili kognitivne sposobnosti djeteta,
No istraživači su sada otkrili da neke pčele, napose one iz roda Augochlorella, imaju vrlo velik broj neurona u usporedbi s veličinom mozga – oko dva milijuna po miligramu. To je više i od broja neurona koji imaju male ptice, poput kraljića (Regulus regulus), koji ima oko 490.000 stanica po miligramu.

Istodobno, stručnjake je iznenadio iznimno nizak broj moždanih stanica kod mrava.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.