fbpx
Ilustracija: CC BY 4.0 JoJan

TAJANSTVENO PISMO IZ LEDENOG DOBA: Stručnjaci dešifrirali poruke prapovijesnih lovaca-sakupljača

Autor: Zlatko Govedić

Lovci-sakupljači koji su slikali po zidovima spilja prije 20.000 godina, za sobom su ostavili nešto sasvim neočekivano. Godinama su arheolozi radili na razumijevanju skrivenih značenja u tisućama primjera prapovijesne umjetnosti pronađenih na zidovima spilja diljem Europe.

Ta su umjetnička djela često prikazivala životinje poput bizona, riba, sobova i (sada izumrlih) turova, no neka od njih također su uključivala niz točaka i oznaka koje su se činile kao neki oblik sustava pisanja za koji su se stručnjaci dugo mučili da bi ih mogli potpuno protumačiti.

Međutim, sada je nova suradnja između istraživača Bena Bacona i stručnjaka sa Sveučilišta Durham i Sveučilišnog koledža u Londonu konačno razjasnila što ti simboli točno znače.


Ispostavilo se da su oznake zapravo bile dio drevnog sustava pisanja – lunarnog kalendara koji se koristio za dokumentiranje vremena reproduktivnih ciklusa životinja. Ta vrsta informacija bila bi vrlo relevantna za lovce-sakupljače tog vremena.

“Rezultati pokazuju da su lovci-sakupljači iz ledenog doba bili prvi koji su koristili sustavni kalendar i oznake za bilježenje informacija o glavnim ekološkim događajima unutar tog kalendara”, kaže arheolog Paul Pettitt sa Sveučilišta Durham.

Kako bi razriješio enigmu, tim je koristio cikluse rađanja današnjih životinja kao referentnu točku.

“Možemo pokazati da su ti ljudi, koji su ostavili nasljeđe spektakularne umjetnosti u spiljama Lascaux i Altamira, također ostavili zapis o ranom mjerenju vremena koji će s vremenom postati uobičajen među našom vrstom”, zaključuje Pettitt.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.