Screenshot/Twitter

TAJANSTVENI SIGNALI IZ DUBOKOG SVEMIRA: Sada znamo odakle dolaze, no tko ih proizvodi?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Zapanjujući radijski signali iz dubokog svemira otkriveni su tijekom 2019. godine, a prije nekoliko dana otkriveno je da jedan od tih signala dolazi iz spiralne galaktike slične našoj i udaljenoj oko 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

Riječ je o tzv. brzim radijskim probojima (FRB), tj. radioimpulsima nabijenima snažnom energijom. Traju vrlo kratko, nekoliko milisekunda i ne ponavljaju se.

Astronomi su otkrili izvor brojnih individualnih signala, no taj ponavljajući radijski proboj ima posve drukčiji izvor od prošlogodišnjeg signala, što dodatno produbljuje misterij. Dosad je otkriveno ukupno 10 ponavljajućih signala, a ovo je tek drugi kojemu se zna izvor.

Izvor novih signala (FRB 180916) otkrili su pomoću osam teleskopa sa Zemlje. Iako to zvuči kao ogromna udaljenost, ti su signali sedam puta bliže od drugog ponavljajućeg signala i više od 10 puta bliži od ostalih FRB-ova koje su otkrili.




“Ovaj FRB je među najbližima koje smo otkrili i spekulirali smo čak i da bi to mogao biti neki objekt na rubu naše galaktike”, rekao je Mohit Bhardwaj, suautor studije sa Sveučilišta McGill.

Dodaje da su dodatna promatranja otkrila da se radi o objektu iz obližnje galaktike. Studiju su objavili u ponedjeljak u časopisu Nature.

Zadaća je znanstvenika da otkriju izvor energije koji bi mogao biti dovoljno jak.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.