Wikimedia/Commons

TAJANSTVENI ‘GOSPODAR SVEMIRA’: Je li napokon riješen jedan od najvećih misterija suvremene arheologije?

Autor: Zlatko Govedić

Misterij nepoznatog boga koji se spominje u natpisima iz drevnog grada Palmire (današnja Sirija) čini se da je konačno riješen. Smješten u današnjoj Siriji, drevni grad, koji je bio središte trgovine i cvjetao u vrijeme Rimskog Carstva prije oko 2000 godina, dugo je bio predmet interesa za arheologe.

Jedna od njegovih najtrajnijih misterija bio je identitet nepoznatog božanstva koje se spominje u raznim natpisima i naziva “onaj čije je ime blagoslovljeno zauvijek” ili “gospodar svemira”.

Ipak, sada je misterij možda konačno riješen zahvaljujući radu Aleksandre Kubiak-Schneider, postdoktorske istraživačice na Sveučilištu u Wrocławu (Poljska).

Uspoređujući natpise s natpisima pronađenima u drevnoj Mezopotamiji, uspjela je utvrditi da božanstvo koje se spominje najvjerojatnije nije jedan bog, već nekoliko njih.

Ta višestruka božanstva, koja su uključivala Marduka (Bela) i Baalšamina, spominjana su kolektivno, ali neizravno, kao znak poštovanja ljudi tog vremena.

Prema Kubiak-Schneider, oni koji su napisali natpise možda su se obraćali ne određenom bogu, već svakome tko bi slušao njihove molitve.

“Nije postojao jedan anonimni bog, svaki bog koji je slušao i iskazivao naklonost zahtjevima zaslužuje vječnu hvalu”, zaključuje znanstvenica.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.