Ilustracija: Pixabay

Tajanstveni Belfegorov broj nazvan je po jednom od ‘sedam prinčeva pakla’

Autor: Zlatko Govedić

Duboko zakopan u svijetu matematike leži zagonetni broj nazvan Belfegorov primbroj, čiji misterij izaziva znatiželju i maštu zanesenjaka diljem svijeta. Taj intrigantni broj, nazvan po demonu Belfegoru iz judeokršćanske demonologije, predstavlja jedan od najzanimljivijih brojeva iz više razloga.

Belfegorov primbroj glasi 1.000.000.000.000.066.600.000.000.000.001. Jednostavnije se može zapisati kao 10³⁰ + 666 x 10¹⁴ + 1. Na hrvatskom njegovo ime glasi “kvintilijun šezdeset šest bilijarda šesto bilijuna i jedan”. Na engleskom je pak “one nonillion, sixty-six quadrillion, six hundred trillion and one“.

Prije svega, Belfegorov broj jest primbroj ili prosti broj. To znači da je prirodni broj koji je veći od 1 te je djeljiv samo s brojem 1 i sa samim sobom. No on je usto i palindromski broj, što znači da se čita isto i unatrag i unaprijed. Dakle, on je palindromski primbroj.

Belfegorov primbroj piše se kao obrnuto grčko slovo π (pi)

‘Princ pakla’

Otkrio ga je američki matematičar Harvey Dubner (1928.-2019.), a ime mu je dao po Belfegoru, jednom od Sedam prinčeva pakla. Naime, prema kršćanskoj demonologiji svaki od sedmorice vlada jednim od smrtnih grijeha. Takvih je popisa više, no najpoznatiji prikaz dao je njemački pomoćni biskup i teolog Peter Binsfeld iz 16. st.

Prema njemu, Sedam prinčeva pakla jesu: Lucifer (oholost), Mamon (škrtost), Asmodej (bludnost), Levijatan (zavist), Belzebub (neumjerenost u jelu i piću), Sotona (srditost) i Belfegor (lijenost).

U srednjovjekovnoj demonologiji Belfegor se prikazuje u liku mlade žene, ali može se pojaviti i u obliku zastrašujućeg čudovišta s oštrim noktima, rogovima i dugom bradom.

Poznat je i kao gospodar prolaza pa se pretpostavlja da je, prema drevnom vjerovanju, bio zadužen za čuvanje Sedam vrata koja se nalaze između Zemlje i Pakla, kroz koja prolaze zli i grešni ljudi.
Malo je poznato da su i Srbi imali svoje nazive za mjesece u godini: Evo kako se zovu

Na sve to još i broj 13

Dubner je svoje otkriće nazvao po Belfegoru jer mu se u sredini (srcu) nalazi niz brojeva 666, što se naziva “broj zvijeri”, koji se u simbolizmu koristi za predstavljanje jednog od stvorenja u Apokalipsi, tj. đavla.
Osim toga, Belfegorov je broj s obje strane okružen s trinaest nula i dugačak je 31 znamenku (obrnuto od 13), pri čemu se broj 13 dugo praznovjerno smatralo nesretnim brojem u zapadnoj kulturi. No to nisu jedini razlozi.

Naime, u srednjovjekovnoj demonologiji, Belfegor je također zadužen da pomaže ljudima da dođu do genijalnih izuma i otkrića.

Iako Belfegorov broj možda nije naročito “tajnovit i nedokučiv za većinu ljudi”, njegovo proučavanje predstavlja fascinantan izazov za matematičare i istraživače diljem svijeta. Možda se iza tog misterioznog broja kriju još neotkriveni matematički koncepti i tajne koje čekaju da budu otkrivene.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.