Screenshot/Youtube

Tajanstvene niti poput mreže padaju s neba: Zbunjeni građani zatražili odgovor, oglasili se stručnjaci

Autor: Zlatko Govedić

Američki su medij prošlog tjedna izvještavali o prilično neobičnom spektaklu – tankim nitima poput mreže koje padaju s praznog neba iznad dijelova Kalifornije (SAD).

U nekim slučajevima, nakupine tog materijala čak su zatrpale ceste i šetnice.

Iako je taj fenomen zbunio neke ljude, pokazalo se da postoji konvencionalno objašnjenje zašto se to događa.

Te su niti zapravo paukova mreža koju stvaraju bebe paučnjaka koji lete (“ballooning”).

Kod te intrigantne prakse stvaraju se mali “padobrani” od mreže koju nosi vjetar, što pomaže paucima da prijeđu mnogo veće udaljenosti nego da hodaju.

Učinkovita metoda

Letenje je najefikasnije u toplih sunčanih dana nakon hladnog razdoblja kada se zrak uzdiže. Paučići se penju na povišeno mjesto, uzdižu se na prednje noge i počinju ispuštati svilenu nit ili niti koje stvaraju otpor zraku i funkcioniraju poput jedra.
Crvena svjetla bljeskala po cijelom brdu u Lici i šokirala vozača: ‘Prođeš tunel i više ih nema’

Ovisno o vrsti pauci prolaze još nekoliko presvlačenja (5-10) do stadija subadultnosti kada su im nepotpuno razvijeni spolni organi i zadnjim presvlačenjem prelaze u adultni stadij.
“Nakon što se izlegu, bebe pauka ispuštaju niti svile koje hvata vjetar i nose ih u nove domove. Tako mogu pronaći hranu i dom bez natjecanja sa svojom braćom i sestrama”, zaključuje biolog Fredrick Larabee s Državnog sveučilišta u San Joseu (Kalifornija, SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.