fbpx

Tajanstvena smrt grofice Cornelije Bandi i Jeannie Saffin: Pretvorila se u živu buktinju, a vatra nije ni liznula krevet

Autor: Dnevno

Jedan od najjezivijih misterija, fenomen “spontanog zapaljenja”, poznat i pod engleskom kraticom SHC (“spontaneous human combustion”), odnosi se na ljude koji su se, bez (očitog) izvanjskog uzroka, pretvorili u buktinje, dok u većini slučajeva, plamen ne bi zahvatio ništa drugo oko njih.

Ovaj fenomen prvi put se spomenju kao mogućnot 1745. godine u članku autora Paula Rollija koji je pokušao objasniti nesreću koja se dogodila četrnaest godine ranije u Veroni, kad je pronađeno pougljenjeno tijelo grofice Cornelije Bandi. Naime, istražitelji nisu uspjeli pronaći uzrok zapaljenja a, da stvar bude čudnija, truplo je ležalo u krevetu koji vatra nije ni liznula. On je nakon toga došao do bizarnog zaključka da je “vatra došla iznutr”, što god to značilo.

Tajanstvena smrt Jeannie Saffin

Jeannie Saffin prešla šezdesetu, iako je mentalno bila na razini šestogodišnjakinje, ovisna o tuđoj pomoći. To kobnog 23. rujna 1982 godine ništa nije dalo naslutiti da ju čeka stravična smrt.

Jeannie je sjedila u kuhinji s ocem Jackom, svojim skrbnikom i najboljim prijateljem, te šogorom Danom Carrollom. U trenutku kad je bio nagnut nad sudoperom, Jack Saffin primijetio je bljeskanje svjetlosti u rubu vidnog polja. Kad se okrenuo, tanjur mu je ispao iz ruke a od užasa je ispustio glasan krik!

Dvojica muškaraca uspjeli su brzo ugasiti vatru te pozvati hitnu pomoć. Jeannie je sjedila posve mirno, s rukama položenim u krilo,  dok ju je vatra proždirala. Prevezena je na Odjel za opekline bolnice Mount Vernon gdje su joj utvrđene teške opekline. Meso je bilo spaljeno do potkožne masnoće, a nakon osam dana borbe Jeannie je preminula.

Nitko nije mogao objasniti kako je do nesreće došlo, zbog čega su otac i šogor vjerovali da je vatra “došla iznutra”.

Aceton u tijelu, geomagnetske sile ili statički elektricitet? 

Pseudoznanstvenici smatraju da spontano samozapaljenje, u sudaru s ljudskom stanicom, uzrokuje nova subatomska čestica koju on naziva “pyroton”, dok većina stručnjaka misli da slučajevi koji se doimaju kao spontano samozapaljenje zapravo imaju vanjski izvor zapaljenja. Prema potonjima, u pozadini ovog fenomena često stoji loša kombinacija alkoholizma i pušenja. Naime, alkolizam može uzrokovati ketozu – pretvaranje masti u tijelu u masne kiseline – koja pak proizvodi zapaljivi aceton. Ako se u pijančevoj ruci u tom trenutku nađe cigareta, lako bi se mogao pretvoriti u živu buktinju. Postoji i dokazima slabo potkrijepljena hipoteza da SHC nastaje zbog skupljanja statičkog elektriciteta u tijelu ili pak djelovanja geomagnetskih sila na tijelo, piše povijest.hr.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.