Screenshot/Youtube

Tajanstvena hibridna vrsta nikla iz ‘zombi sjemenki’: Stručnjake zbunio 144 godine star pokus

Autor: Zlatko Govedić

U tajnom eksperimentu na “zombi sjemenkama” provedenom tijekom 144 godine, istraživači su otkrili iznenađujuću hibridnu biljku skrivenu među drugim zakopanim pupoljcima.

Američki botaničar William Beal 1879. zakopao je 20 staklenki s vlažnim pijeskom i 50 sjemenki pripadajućih vrsta korova na nepoznatoj lokaciji na Državnom sveučilištu u Michiganu (SAD).


Cilj mu je bio otkriti koliko dugo sjemenke mogu ostati održive tako da je, svakih nekoliko godina, iskopao jednu staklenku kako bi provjerio klijanje sjemenki. No, nedavno istraživanje otkrilo je neočekivanu hibridnu biljku u 16. staklenki.

Otkrivena hibridna biljka sadržavala je genetsku mješavinu dviju vrsta: Verbascum thapsus, koja je bila poznata u eksperimentu, i Verbascum blattaria, koja namjerno nije bila uključena.

Iako istraživači još nisu sigurni kako je hibrid nastao, vjeruje se da je Beal vjerojatno zamijenio sjemenke prilikom punjenja staklenki.

Osvojit ćemo svemir zahvaljujući najmanjoj cvjetnoj biljki na svijetu: Izdržava ekstremnu gravitaciju

Produljenje eksperimenta

Ovo otkriće otvara nove perspektive u istraživanju dugotrajnosti sjemena. Istraživači se nadaju da će hibridna biljka nastaviti klijati kada se iskopa iduća staklenka. S obzirom na samo četiri preostale staklenke, razmatra se mogućnost produljenja intervala između iskopavanja na svakih 30 godina kako bi se eksperiment produljio.
“Bealov eksperiment završit će kada otvorimo sve staklenke. Ako sjemenke opet prokliju iz našeg sljedećeg iskopa, možda ćemo morati razmotriti produljenje vremenskog razmaka između vađenja staklenki na svakih 30 godina”, zaključuje biolog David Lowry s istog sveučilišta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.