fbpx
Ilustracija/Pixabay

SVE SE PROMIJENILO: Ovaj pamflet iz 1968. otkriva kako je američko ratno zrakoplovstvo tumačilo NLO-e

Autor: Zlatko Govedić

Još 1960-ih, dužnosnici su željeli promovirati ideju da su viđenja NLO-a uvijek bila lako objašnjiva. S prošlomjesečnim javnim saslušanjem u Kongresu i obnovljenim naglaskom na otkrivanju i transparentnosti, stav američke vlade prema fenomenu NLO-a posljednjih se godina veoma promijenio.

Međutim, lako je zaboraviti koliko su stvari bile različite u prethodnim desetljećima.

Tijekom 1960-ih, na primjer, dužnosnici su pokušali umanjiti značaj cjelokupne teme, o čemu svjedoči pamflet o NLO-ima koji je 1968. objavilo američko ratno zrakoplovstvo.


Pamflet, koji je objavljen nakon više od 10.000 prijavljenih viđenja NLO-a, promicao je stajalište da uvijek postoji konvencionalno objašnjenje te da ne postoje nikakvi dokazi koji bi poduprli ideju da su ti objekti tehnološki napredni ili da ih upravljaju izvanzemaljci.

Pod naslovom “Pomagala za identifikaciju letećih objekata”, pamflet je pružao detaljan popis konvencionalnih objašnjenja te je odbacio svaku ideju da se taj fenomen treba shvatiti ozbiljno.

“Zračnim snagama nisu dostavljeni niti otkriveni nikakvi dokazi da identificirana viđenja predstavljaju tehnološki razvoj ili principe izvan raspona naših sadašnjih znanstvenih spoznaja. Nema opipljivih dokaza koji ukazuju na to da su neidentificirana viđenja izvanzemaljska vozila pod inteligentnom kontrolom”, pisalo je između ostalog.

To, međutim, nije spriječilo vlasti da provode vlastite tajne istraživačke programe o tom fenomenu u to vrijeme.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.