Foto: Unsplash

‘SVE JE DOBRO ZAPOČELO, A ONDA SMO SAMO IZGUBILI KONTAKT’: Slijetanje na Mjesec bilo je neuspješno, ali mladi startup ne odustaje

Autor: Zlatko Govedić

Japanski startup “ispace” priznao je u srijedu da je njegov pokušaj da postane prva tvrtka koja je sletjela na Mjesec završio neuspjehom, ali je obećao da će nastaviti s novim misijama.

Bespilotni uređaj za slijetanje Hakuto-R Mission 1 trebao je sletjeti na Mjesečevu površinu tijekom noći s utorka na srijedu, ali oko 25 minuta nakon slijetanja, tvrtka nije mogla uspostaviti kontakt.

“Utvrđeno je da postoji velika vjerojatnost da je lender na kraju izvršio tvrdo slijetanje na površinu Mjeseca”, stoji u priopćenju ispacea.

Tvrtka je rekla da njezini inženjeri rade na utvrđivanju zašto slijetanje nije uspjelo.

“Iako ne očekujemo dovršetak slijetanja na Mjesec u ovom trenutku, vjerujemo da smo u potpunosti shvatili značaj ove misije, skupivši mnogo podataka i iskustva. Ono što je važno jest usvojiti ovo znanje i iskustvo za Misiju 2 i nakon nje”, kaže Takeshi Hakamada, izvršni direktor i osnivač ispacea.

Rekao je da tvrtka trenutno razvija još dva pokušaja slijetanja na Mjesečevu površinu i da neuspjeh to neće promijeniti.

Ipak, očiti pad bit će frustrirajući završetak misije koja je započela lansiranjem lendera prošlog prosinca na raketi Falcon 9 tvrtke SpaceX.




Brod je nosio terete iz nekoliko zemalja, uključujući lunarni rover iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pionirski napor u privatnom svemiru

Visok nešto više od 2 m i mase 340 kg, lender je prošlog mjeseca ušao u Mjesečevu orbitu. Njegovo spuštanje i slijetanje bili su potpuno automatizirani i letjelica je trebala ponovno uspostaviti komunikaciju čim se spusti.

Do sada su samo Sjedinjene Države, Rusija i Kina uspjele postaviti svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca, i to kroz programe koje je sponzorirala vlada.




U travnju 2019. izraelska organizacija SpaceIL promatrala je kako se njihov lander zabija u površinu Mjeseca.

Indija je također pokušala spustiti letjelicu na Mjesec 2016., ali se srušila.

Dvije američke tvrtke, Astrobotic i Intuitive Machines, planiraju pokušati sletjeti na Mjesec tijekom ove godine.

“Čestitamo timu ispace-a na postizanju značajnog broja prekretnica na putu do današnjeg pokušaja slijetanja. Nadamo se da svi prepoznaju. Danas nije dan za bježanje od potrage za lunarnom granicom, već prilika za učenje iz nedaća i guranje prema naprijed”, objavio je Astrobotic u tweetu.

Planovi za naseljavanje Mjeseca

Ispace, koji je ranije ovog mjeseca plasirao dionice na tokijskoj burzi, planirao je svoju sljedeću misiju i prije neuspjeha Hakuto-R-a.

Svemirska letjelica, čije ime upućuje na bijelog zeca iz japanskog folklora koji živi na Mjesecu, lansirana je iz Cape Canaverala na Floridi 11. prosinca.

Lender je nosio nekoliko lunarnih rovera, uključujući okruglog robota veličine bejzbolske lopte koji su zajednički razvili Japanska svemirska agencija i proizvođač igračaka Takara Tomy, tvorac igračaka Transformer.

Također je imao 10-kilogramski Rashid rover veličine stolice koji su razvili Ujedinjeni Arapski Emirati i tvrtka Canadensys Aerospace.

Sa samo 200 zaposlenika, ispace je rekao da “ima za cilj proširiti sferu ljudskog života u svemir i stvoriti održiv svijet pružanjem visokofrekventnih i jeftinih usluga prijevoza do Mjeseca”.

Hakamada je misiju reklamirao kao postavljanje “temelja za oslobađanje Mjesečeva potencijala i njegovu transformaciju u snažan i živahan ekonomski sustav”.

Tvrtka vjeruje da će Mjesec imati populaciju od 1000 ljudi do 2040. godine, s 10.000 novih posjeta svake godine.

Planira i drugu misiju, okvirno zakazanu za iduću godinu, koja uključuje i slijetanje na Mjesec i postavljanje vlastitog rovera.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.