Foto: Guliver

Svakodnevno obaranje temperaturnih rekorda se nastavlja: Što nas čeka nakon najtoplijeg mjeseca u povijesti?

Autor: Zlatko Govedić

Nekidan smo izvijestili da je ponedjeljak, 3. srpnja, bio najtopliji dan u povijesti mjerenja. No, priča se nastavlja…

Prema podacima platforme “Climate Reanalyzer” Sveučilišta u Maineu (SAD), globalne temperature od ponedjeljka do srijede (3. do 5. srpnja) oborile su ili dosegnule rekord najtoplijeg dana na Zemlji od najmanje 1979. godine. Prosječna svjetska temperatura u ponedjeljak je dosegnula 17 °C, dok su utorak i srijeda dosegnuli 17,2 °C.

Iako te temperature možda ne izgledaju naročito visoke, treba imati na umu da je riječ o globalnom prosjeku koji kombinira mjerenja s obje hemisfere, uključujući i južnu hemisferu koja trenutno prolazi kroz zimu.


Pojavio se el niño

Stručnjaci navode da je ta trodnevna vrućina vjerojatno potaknuta klimatskim promjenama, kao i pojavom el niña, klimatskog obrasca koji karakteriziraju visoke temperature površine mora uz pacifičku obalu Južne Amerike. Istraživanja pokazuju da el niño može promijeniti atmosferske uvjete dovoljno da pojača toplinske valove diljem svijeta.

Kim Cobb, klimatska znanstvenica s Tehnološkog instituta Georgia (SAD), ističe da je važno zapamtiti da Tihi ocean pokriva gotovo polovicu planeta. Tijekom el niña, govorimo o vrlo velikom području koje podiže temperature prema globalnom prosjeku.

Climate Reanalyzer koristi podatke iz atmosferskih mjernih alata, površinskih promatranja i satelita kako bi procijenio globalnu prosječnu temperaturu. Iako se te vrijednosti ne smatraju službenim vladinim procjenama, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) naznačila je da će ta mjerenja biti uzeta u obzir pri izračunu temperaturnih rekorda.

Najtopliji mjesec u povijesti mjerenja

Osim srpnja, i lipanj je oborio temperaturne rekorde.

Prema Službi za klimatske promjene “Copernicus” Europske unije, lipanj 2023. bio je najtopliji lipanj ikada zabilježen, s prosječnom temperaturom koja je bila 0,2 °C toplija od lipnja 2022.

Opasni toplinski valovi prošloga su tjedna pogodili jugoistočne američke države i Teksas, što je rezultiralo smrću najmanje 13 ljudi povezane s vrućinom.
Led se topi

Copernicus koristi velike količine podataka prikupljenih sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta kako bi obavio svoje izračune. Prema njihovim saznanjima, Europa je doživjela rekordne temperature tijekom lipnja, dok su dijelovi Sjeverne Amerike, Azije i istočne Australije bili izrazito topliji nego što je uobičajeno za to doba godine.

Copernicus ističe da je i temperatura mora bila rekordno visoka u lipnju, što je djelomično rezultat dugotrajnih promjena, ali i utjecaja el niña. U izvješću se navodi da su iznimno tople temperaturne anomalije površine mora zabilježene u sjevernom Atlantiku, a ekstremni toplinski valovi su primijećeni oko Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i u Baltičkom moru.
Nadalje, Copernicus napominje da je opseg antarktičkog leda bio najmanji u lipnju od početka satelitskih promatranja, čak 17% ispod prosjeka.

Crne prognoze

Znanstvenici također predviđaju da bi morski toplinski valovi povezani s el niñom mogli imati štetne posljedice na populacije riba i koralja, slično el niñu 2016. koji je prouzročio najveće zabilježeno globalno uništavanje koralja.

Cobb ističe da temperature i dalje obaraju rekorde, dok njihove posljedice predstavljaju sve zamjetnije gubitke.

S obzirom na kombinirane prijetnje klimatskih promjena i el niña, raste vjerojatnost da će svijet prijeći cilj porasta temperature od 1,5 °C utvrđen Pariškim sporazumom 2015. godine kako bi se izbjegli najgori učinci klimatskih promjena.

Izvješće Svjetske meteorološke organizacije iz svibnja navodi da će se to vjerojatno dogoditi unutar sljedećih pet godina.

Cobb također upozorava da, ovisno o veličini meteoroloških promjena, može doći do stvarno katastrofalnog povećanja temperature iz godine u godinu, što je u osnovi rezultat emisija fosilnih goriva.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.