Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Superračunalo izračunalo koliko nam je vremena još ostalo: ‘Ljudi neće moći izdržati tu vrućinu’

Autor: F.F

Razmatrajući dublje implikacije klimatskih promjena, postaje sve očitije da su one kompleksne i višedimenzionalne. Dok su istraživači koristili superračunalo kako bi predvidjeli daleku budućnost, ti modeli također bacaju svjetlo na izazove s kojima ćemo se vjerojatno suočiti u godinama koje dolaze.

Nedavne ekstremne vremenske pojave, poput nezapamćenih vrućina, šumskih požara i poplava, ukazuju na to da su učinci klimatskih promjena već ovdje, utječući na naše živote i okoliš na globalnoj razini. Promjene u temperaturi, oborinama i rastućim razinama mora samo su neki od signala upozorenja koji zahtijevaju hitnu pažnju i akciju.

Ključno je shvatiti da klimatske promjene ne utječu samo na ekosustav, već imaju i duboke društvene i ekonomske posljedice. Gubitak bioraznolikosti, migracije stanovništva, nestanak staništa i promjene u poljoprivredi samo su neke od mogućih posljedica koje će zahtijevati prilagodbu i inovativna rješenja.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Strašne posljedice

Nedavna istraživanja korištenjem superračunala pružila su uvid u budućnost i posljedice klimatskih promjena. Analizirajući raznolike podatke o klimi, tektonskim aktivnostima, kemiji i biologiji oceana, istraživači sa Sveučilišta u Bristolu otkrili su da će eventualni dan kada će klimatske promjene dramatično utjecati na čovječanstvo promijeniti izgled Zemlje.

Prema njihovim spoznajama, zbog tektonskih procesa, kontinenti bi se mogli premjestiti i spojiti u novi superkontinent poznat kao Pangea Ultima. Ova saznanja pružaju olakšanje jer pokazuju da još uvijek imamo vremena za reagiranje i poduzimanje mjera kako bismo ublažili utjecaj klimatskih promjena. Prema izračunu superračunala, Zemlja će za ljude biti nenastanjiva za 250 milijuna godina.

“Novonastali superkontinent bi zapravo stvorio trostruki udarac, koji uključuje učinak kontinentalnosti, toplije sunce i više CO2 u atmosferi, povećanje topline za veći dio planeta. Rezultat je uglavnom neprijateljsko okruženje bez izvora hrane i vode za sisavce. Široko rasprostranjene temperature između 40 i 50 stupnjeva Celzijusa, pa čak i veći dnevni ekstremi, popraćeni visokim razinama vlage, u konačnici bi zapečatili našu sudbinu. Ljudi, zajedno s mnogim drugim vrstama, umrli bi zbog svoje nesposobnosti da izbace ovu toplinu kroz znoj, hladeći svoja tijela”, objasnio je Dr. Alexander Farnsworth, a prenosi Indy100.

Rupa na Antarktici veličine Švicarske stalno se širi: ‘Pojavi se pa nestane, to utječe na oceane’
Imamo vremena za reakciju

U tom kontekstu, uloga znanosti, tehnologije i politike postaje ključna u suočavanju s izazovima klimatskih promjena. Potrebno je uložiti napore u istraživanje i razvoj održivih tehnologija, poticati politike koje potiču nisko-ugljični razvoj i jačati globalnu suradnju kako bi se postigla klimatska pravda i zaštitila budućnost planete.

Svi smo pozvani na djelovanje kako bismo zaustavili daljnje pogoršanje klimatskih promjena i osigurali održivu budućnost za sve. Svaki korak koji poduzmemo danas, bilo pojedinačno ili kolektivno, ima potencijal da oblikuje svijet u kojem ćemo živjeti sutra.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.