fbpx
Izgubljena kolonija / Wikimedia Commons

Sudbina kolonista na otoku Roanoke: Najveći neriješeni misterij u američkoj povijesti! Tko su bili narod Croatan?

Autor: Zlatko Govedić

Dana 27. kolovoza 1587., John White, guverner kolonije otoka Roanoke, engleskog naselja u današnjoj Sjevernoj Karolini, otplovio je u Englesku u nadi da će prikupiti prijeko potrebne zalihe i pojačanja za povratak u koloniju.

No njegov povratak odgodila je 1588. španjolska armada – ogromna flota koja je doplovila u sjevernu Europu s namjerom da napadne Englesku – što je zahtijevalo od engleske vlade da iskoristi sve raspoložive brodove za borbu protiv prijetnje.

Kada se White konačno vratio na otok Roanoke 18. kolovoza 1590., pronašao je koloniju napuštenu. Jedini tragovi sudbine kolonista bile su riječi CROATOAN isklesane na stupu palisade i CRO uklesane na drvetu. White je vjerovao da su otišli na otok Croatoan (koji se sada zove otok Hatteras), ali oluja ga je spriječila da stigne onamo pa je bio prisiljen vratiti se u Englesku. Nije uspio prikupiti novac za financiranje još jedne spasilačke misije i sudbina kolonista od tada je ostala misterij.


Ni danas, 400 godina poslije, povjesničari ne znaju što se točno dogodilo nestalim kolonistima u Roanokeu.

Kada je 1607. osnovano englesko naselje Jamestown u današnjoj Virginiji (SAD), još su poduzimane potrage za preživjelima, ali nijedna nije bila uspješna. Neki engleski zapisi tvrde da je poglavica Powhatan, koji je vodio mnoge domoroce koji su živjeli u sadašnjoj istočnoj Virginiji, priznao da je dao ubiti mnoge koloniste, iako je neizvjesno jesu li ti zapisi istiniti, prema suvremenim povjesničarima.

Kolonija “pala u vodu”

Otprilike 115 kolonista iskrcalo se u Roanokeu, a među onima koji su nestali bili su i Whiteova kći i zet, kao i njegova unuka Virginia Dare, koja je bila prva engleska kolonistica rođena u Sjevernoj Americi.

“Sudbina kolonista je najveći neriješeni misterij u američkoj povijesti”, kaže arheolog William Kelso iz “Jamestown Rediscovery Foundation”.

Charles Ewen, direktor arheološkog laboratorija Phelps na Sveučilištu East Carolina, primijetio je da su arheolozi u prošlosti vjerovali da se kolonija nalazi na današnjem nacionalnom povijesnom lokalitetu Fort Raleigh, ali ta je ideja dovedena u pitanje jer neki od artefakata pronađenih u Fort Raleighu datiraju pošto je kolonija nestala, što ukazuje da vjerojatno nisu povezani s izgubljenim kolonistima. Služba nacionalnog parka na svojoj web stranici bilježi da je otok Roanoke pretrpio veliku eroziju tijekom posljednjih 400 godina pa bi ostaci kolonije sada mogli biti pod vodom.

Postoje mnoge teorije o tome što se dogodilo s kolonistima, uključujući napade domorodaca ili Španjolaca koji su držali naselje u St. Augustine u današnjoj Floridi. Druga ideja pretpostavlja da su kolonisti umrli od gladi ili bolesti. Treća pak da su se kolonisti pridružili prijateljskoj domorodačkoj skupini s kojom su se vjenčali i dobili djecu. Još jedna ideja je da su se neki od preživjelih pokušali, ali nisu uspjeli, vratiti u Englesku čamcem.
Traže se dodatni dokazi

Pokušaji rješavanja misterija vjerojatno će “ovisiti o više linija arheoloških dokaza, ili možda i genetskih dokaza”, rekao je Dennis Blanton, izvanredni profesor antropologije na Sveučilištu James Madison, u e-poruci. Znanstvenici su analizirali DNK potomaka Indijanaca koji su živjeli na tom području, pokušavajući pronaći dokaze o mješovitom braku s izgubljenim kolonistima.

Iako je sudbina kolonista još nepoznata, arheološka istraživanja u posljednja dva desetljeća dala su neke moguće tragove. Na otoku Hatteras, arheološki tim Sveučilišta u Bristolu s lokalnim arheološkim društvom otkrio je niz artefakata iz kasnog 16. stoljeća koji bi mogli pripadati kolonistima Roanokea. Ti nalazi upućuju na to da su neki od kolonista stigli na otok Hatteras i postavlja pitanje jesu li se vjenčali s domorodačkom populacijom na otoku, koja je bila poznata kao narod Croatan.

Blanton nagađa da su se nakon propasti kolonije Roanoke preživjeli mogli podijeliti u različite skupine. “Nije neuobičajeno među kolonijalnim skupinama koje se bore da se pojave konkurentske frakcije”, rekao je Blanton, napominjući da su se neki od kolonista možda pridružili skupini domorodaca, dok su drugi možda pokušali preživjeti samostalno.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.