Screenshot

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Zbog Sunca prijeti nam pomor velikog dijela čovječanstva!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Globalna je kriza hrane neizbježna, smatraju mnogi stručnjaci. Čak i tijekom plodnih godina suočavamo se s problemom kako nahraniti sve na planetu, a sada se događa i velika promjena klime.

Dobivamo prilično malo Sunčeve topline i mnogi stručnjaci smatraju da je to znak da je naš Sunčev sustav dostigao minimum. Svjedoci smo činjenice da su se u prošlosti prilično redovito pojavljivali solarni minimumi, a ako je to samo normalan solarni minimum, onda bi se uvjeti trebali početi vraćati u normalu nakon nekoliko godina.

Nažalost, dokazi nam govore o tome da smo ušli u ono što je poznato kao “veliki solarni minimum”. Zapravo, prof. Valentina Žarkova kaže da je ono s čime se suočavamo “superveliki solarni minimum” i ako je to točno, suočit ćemo se s klimatskim kaosom kakav dosad nismo vidjeli. Tijekom prethodnih “velikih solarnih minimuma” svijet je zahvatila razorna glad pa je umro velik broj ljudi. Je li sličan scenarij moguć u našoj budućnosti?

NASA-ine snimke otkrile su da naša zvijezda sada izgleda zloslutno mirno, što navodi na tvrdnje da je dostigla fazu ciklusa koja se naziva solarni minimum.

Tijekom minimuma, postoji znatno manje Sunčevih pjega pa slabi njegovo magnetno polje, što dopušta kozmičkim zrakama izvan našeg sustava da padaju na Zemlju.

Ovaj solarni minimum stupio je prerano i to je upravo ono što bismo očekivali ako ulazimo u “veliki solarni minimum”. Možda je najpoznatiji bio “Maunder minimum” koji je trajao od 1645. do 1715. godine. Tada se  globalna temperatura bila smanjila za 1,3 Celzijeva stupnja, što je dovelo do kraćih godišnjih doba i, na kraju, do nestašice hrane zbog čega je umro veliki broj ljudi.

“Minimum minor je stvorio tako veliku hladnoću u Europi i ekstremne vremenske prilike na drugim mjestima, što se oslikava u nizu suša, poplava i loših žetvi. Povijesno, to dovodi do masovnih migracija, ratova i revolucija. Fatalna sinergija između ljudskih i prirodnih katastrofa uništila je možda jednu trećinu ljudske populacije tijekom posljednjeg događaja, a ovaj put propadamo mnogo brže nego ranije”, smatra ekonomist Martin Armstrong.

Nikada se nismo morali baviti nečim sličnim u modernim vremenima, a u međuvremenu je stanovništvo planeta poraslo s 1,6 milijardi iz 1900. na 7,5 milijardi danas.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.