fbpx
Ilustracija: Pixabay

STRUČNJACI U ŠOKU: ‘Mislili smo da je ova životinja izumrla, a onda smo u divljini naišli na nevjerojatno otkriće’

Autor: Zlatko Govedić

Zelena pastrva (Oncorhynchus clarkii stomias, eng. greenback cutthroat trout) jedan od svojevrsnih simbola države Kolorado, proglašena je izumrlom pre više od 50 godina. No prošloga su tjedna stručnjaci u Herman Gulchu u okrugu Summit pronašli prvu potvrdu da se ona ponovo prirodno razmnožava u divljini.

To otkriće služi kao dokaz da je intenzivan program ponovnog uvođenja u prirodu (reintrodukcija) uspio vratiti ovu vrstu ribe s ruba izumiranja.

Smatralo se da je ta vrsta izumrla 1937. godine zbog zagađenja uslijed rudarstva i ribolova, no 2012. stručnjaci službe Colorado Parks and Wildlife otkrilo je malu populaciju zelene pastrve u Bear Creeku, na jugozapadu Colorado Springsa.


To je pokrenulo napore više agencija da zaštite malu količinu vode gdje su se razmnožavale ugrožene ribe.

Osim zaštite staništa pastrve, stručnjaci su uzgojili i populaciju u zatočeništvu u mrijestilištu. Počevši od 2016. godine, počeli su puštati mlade zelene pastrve iz tih populacija u divljinu – uključujući i lokaciju Herman Gulch.

Guverner Kolorada Jared Polis ocijenio je to otkriće kao pobjedu za očuvanje prirode: “Iako ćemo nastaviti čuvati zelenu pastrvu iz naših mrijestilišta, činjenica da se one sada uspješno razmnožavaju u divljini jest uzbudljiva činjenica za budućnost te vrste. Ovo je ogromna priča o uspjehu u očuvanju divljih životinja i svjedočanstvo na svjetskoj razini”.

Biolozi koji su sudjelovali u projektu i radili vrijedno na terenu u nadi da će spasiti rijetku ribu također su uzbuđeni zbog otkrića.

“Naš tim terenskih tehničara unio je nekoliko primjeraka mladih riba u potok vode koja im odgovora. Kada smo nakon godinu dana uhvatili ribu za koju se vidjelo da je tek nedavno rođena, stara oko godinu dana, bilo nam je jasno da smo uspjeli i da je ona bila proizvod samostalnog razmožavanja u prirodi. Bili smo izvan sebe”, rekao je Boyd Wright, biolog koji je vodio projekat reintrodukcije zelene pastrve.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.