Foto: Screenshot/YouTube/History

Stručnjaci su uvjereni da navodnu najstariju piramidu nije izgradio čovjek

Autor: F.F

Ovo istraživanje ukazuje na građevinske vještine povezane s vremenima zadnjeg ledenog doba. Dok je Guinnessova knjiga svjetskih rekorda službeno identificirala Djoser Step piramidu u Egiptu kao najstariju piramidu na svijetu (oko 2.630. pr. Kr.), rad objavljen u listopadu tvrdi da je sloj piramide Gunung Padang u Indoneziji datiran čak 25.000. pr. Kr. – iako postoje sumnje je li struktura uopće ljudskog podrijetla.

Istraživanje predvođeno Dannyjem Hilmanom Natawidjajom s Indonezijskog instituta za znanost, objavljeno u časopisu Archaeological Prospection, tvrdi da je “srž piramide sastavljena od pažljivo oblikovanog masivnog brijega lave” i da je navodno “najstariji građevinski” element piramide “vjerojatno nastao kao prirodni brijeg od lave prije nego što je oblikovan i zatim arhitektonski obuhvaćen”.

Sve je pod istragom

“Istraživanje naglašava napredne vještine zidanja prisutne iz vremena zadnjeg ledenog doba. Ovaj nalaz izaziva tradicionalno vjerovanje da je ljudska civilizacija i razvoj naprednih građevinskih tehnika započeo tek dolaskom poljoprivrede prije otprilike 11.000 godina. Dokazi s Gunung Padanga i drugih nalazišta, poput Gobekli Tepea u Turskoj, sugeriraju da su napredne građevinske prakse možda već bile prisutne prije pojave poljoprivrede”, tvrde znanstvenici.

Jedna od najsjajnijih zvijezda će nestati: To imate priliku vidjeti samo jednom u životu, evo i kada

Unatoč tvrdnjama o “izuzetnim vještinama zidanja”, neki arheolozi izražavaju sumnje. Flint Dibble s Sveučilišta u Cardiffu tvrdi da nema jasnih dokaza koji ukazuju na ljudski doprinos u izgradnji zakopanih slojeva. Bill Farley sa Southern Connecticut State University ističe da “uzorci tla starosti 27.000 godina s Gunung Padanga, iako točno datirani, ne pokazuju znakove ljudske aktivnosti, poput ugljena ili koštanih fragmenata”.
Natawidjaja odgovara na kritike pozivajući istraživače iz cijelog svijeta da dođu u Indoneziju i provedu istraživački program na Gunung Padangu, dok suurednik Archaeological Prospection potvrđuje pokretanje istrage u vezi s radom.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.