Ilustracija/iStock

Stručnjaci stvorili materijal otporan i na kemijske i na biološke prijetnje: Učinkovit je i protiv koronavirusa!

Autor: Zlatko Govedić

Istraživački tim Sveučilišta Northwestern razvio je svestranu kompozitnu tkaninu koja može deaktivirati biološke prijetnje, poput koronavirusa, ali i kemijske prijetnje poput kemijskog oružja. Rijetki su materijali koji su učinkoviti protiv obje vrste prijetnji.

Materijal je usto namijenjen za višekratnu upotrebu. Može se vratiti u prvobitno stanje pošto se tkanina koja je bila izložena prijetnjama tretira izbjeljivačem. Obećavajuća tkanina mogla bi se rabiti za maskama za lice i drugu zaštitnu odjeću.

“Posjedovanje dvofunkcionalnog materijala koji ima sposobnost deaktiviranja i kemijskih i bioloških otrovnih agenasa ključno je jer je složenost integriranja više materijala za obavljanje posla velika”, kaže Omar Farha iz Northwesterna, stručnjak za metal-organske okvire (MOF), što je temelj tehnologije.

Kompozit MOF vlakna nadograđuje se na raniju studiju u kojoj je Farhin tim stvorio nanomaterijal koji deaktivira otrovne živčane tvari. Uz neke male manipulacije, istraživači su također mogli ugraditi antivirusna i antibakterijska sredstva u materijal.

MOF su “sofisticirane spužve za kupanje”, kaže Farha. Materijali nanoveličine dizajnirani su s mnogo rupa koje mogu hvatati plinove, pare i druga sredstva kao što spužva hvata vodu. U novoj kompozitnoj tkanini, šupljine MO -a imaju katalizatore koji mogu deaktivirati otrovne kemikalije, viruse i bakterije. Porozni nanomaterijal može se lako premazati na tekstilna vlakna.

Istraživači su otkrili da je kompozit MOF vlakno pokazao brzo djelovanje protiv SARS-CoV-2 i gram-negativnih bakterija (E. coli) i gram-pozitivnih bakterija (S. aureus). Također, aktivni kompozit MOF vlakna s opterećenim klorom brzo razgrađuje sumporni iperit i njegov kemijski simulant (2-kloroetil-etil-sulfid, CEES). Nanopore MOF materijala premazanog tekstilom dovoljno su široke da omogućuju izlazak znoja i vode.

Istraživači su proučili materijal do atomske razine, što im može omogućiti stvaranje i drugih kompozita na bazi MOF-a.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.