Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Stručnjaci objavili zastrašujuće podatke: Vrućine u Europi postaju sve smrtonosnije

Autor: F.F

Copernicus, služba EU-a za praćenje klimatskih promjena, nedavno je objavila da je ožujak ove godine bio najtopliji ožujak ikad zabilježen. U proteklih deset mjeseci, svaki je bio najtopliji u usporedbi s istim mjesecom prethodnih godina, pokazujući zabrinjavajući trend globalnog zatopljenja.

Zajedničko izvješće Copernicusa i Svjetske meteorološke organizacije (WMO) otkrilo je da su Europljani suočeni s ekstremnom vrućinom tijekom dana, dok su noću pod stresom zbog nepodnošljive topline. Stopa smrtnosti od vrućina u Europi porasla je za 30% u posljednjih 20 godina, pokazalo je to izvješće, piše The Guardian.

Izvješće je također istaknulo da su temperature diljem Europe bile iznad prosjeka tijekom 11 mjeseci 2023. godine, s rujnom kao najtoplijim mjesecom od početka mjerenja.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Svašta smo vidjeli

Suho i vruće vrijeme potaknulo je razorne požare koji su opustošili sela i stvarali dim koji je zahvatio i udaljene gradove. Posebno su stradale sušom pogođene južne zemlje poput Portugala, Španjolske i Italije. U Grčkoj je zabilježen najveći šumski požar ikad u EU-u, dok je obilna kiša uzrokovala smrtonosne poplave. Europa je 2023. bila oko 7% vlažnija od prosjeka u posljednja tri desetljeća.

Na dnu mora pronađena je misteriozna struktura: ‘Što god da je, to ne nalazimo u prirodi’

“Tijekom 2023. godine Europa je svjedočila najvećem šumskom požaru ikada zabilježenom, potom jednoj od najkišovitijih godina, svjedočili smo jakim morskim toplinskim valovima i raširenim razornim poplavama”, rekao je Carlo Buontempo, direktor službe za klimatske promjene u Copernicusu.
Izvješće nije dalo točne podatke o broju umrlih od vrućine 2023., ali znanstvenici vjeruju da je taj broj mogao biti veći nego u prethodnoj godini. Istaknuli su kako je 2022. godine bilo 70 tisuća smrti, a Friederike Otto, klimatska znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu uvjerena je kako je taj broj u 2023. godini bio još veći.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.