wikipedia

STRAVIČNA SMRT 9 STUDENATA: Izvađene su im oči, iščupani jezici, a ono što je pronađeno na fotoaparatu jednog od njih ledi krv u žilama!

Autor: Dnevno

Kholat Syakhl je planina na sjeveru Ural regije u Rusiji koju još zovu i planina smrti. Devet studenata Politehničkog instituta iz Yekaterinburga, sedam muškaraca i dvije žene, umrli su u siječnju 1959. godine pod nerazjašnjenim okolnostima u noći s 1. na 2. veljače u planinskom prolazu Djatlov na sjeveru masiva Ural. Formalna istraga ruskih istražitelja navodi kako su ubijeni od strane ‘nepoznate nesavladive sile’.

U grupi je prvo bilo deset osoba, iskusnih planinara, Igor Alekseievich Dyatlov, Yuri Nikolaievich Doroshenko, Lyudmila Alexandrovna Dubinina, Yuri Alexeievich Krivonischenko, Alexander Sergeievich Kolevatov, Zinaida Alekseevna Kolmogorova, Rustem Vladimirovich Slobodin, Nicolai Vladimirovich Thibeaux-Brignolles, Semyon Alekseevich Zolotariov, te Yuri Yefimovich Yudin.

screenshoot/yt

Yudin je jedini preživio horor na planini smrti, i to zašto što se razbolio na početku ekspedicije te se vratio kući.

Preostalih devet mladića i djevojaka nastavilo je svoj put s kojih se nikada nisu vratili.

Posljednjeg dana siječnja počeli su uspon, a prvog dana veljače pokušali su prijeći Dyatlov prijevoj, koji nosi naziv po imenu vođe ekspedicije. Prema dnevnicima koji su ostali iza njih, zbog lošeg vremena izgubili su pravac i otišli su zapadno, prema vrhu Kholat Syakhl planine. Shvatili su grešku i postavili kamp.

Yudin, jedini preživjeli, očekivao je telegram od njih najkasnije do 12. veljače, no poruka nije stizala. Rođaci su sačekali još osam dana s obzirom da je bila riječ o iskusnim planinarima, a onda su alarmirali policiju. Spasilačka grupa pronašla je njihov kamp 26.veljače, a ono što su zatekli ih je zgrozilo.

Njihov šator je bio razderan iznutra, prekriven snijegom, a sve što su studenti ponijeli sa sobom, stajalo je netaknuto. Zajedno s cipelama, što je posebno zbunilo istražitelje.

Od kampa su spasioci pratili tragove osam ljudi. Tragovi su nestali nakon 500 metara, prekrio ih je snijeg, a vodili su prema šumi. Na rubu šume, pronašli su prva dva tijela, Krivonischenka i Doroshenka, zajedno uz ostatke zapaljene vatre. Grane na drvetu ispod kojeg su sjedili bile su polomljene, sugerirajući kako su se popeli gore, tražeći nešto.

Nedaleko su nađena još tri tijela, Dyatlova, Kolmogorove i Slobodina. Preostalo četvoro nađeno je tek u svibnju te godine. Autopsija njihovih tijela raspirila je jezivu misteriju smrti ovih studenata.

Na prvih pet nađenih tijela nisu pronađene povrede, osim na glavi Slobodina, koji je imao vrlo malu frakturu lobanje, ali ona nije bila opasna po život.

Međutim, na glavi Thibeaux-Brignollesa pronađena je teška ozljeda, dok su Dubinina i Zolotarev imaje teške povrede prsa. Doktor koji je radio obdukciju kaže da ih je nanijela strašna sila: takve povrede, rekao je, viđao je samo u stravičnim saobraćajnim nesrećama i nisu ih mogli nanijeti druge osobe.

Ono što je posebno misteriozno je to što na tijelima nije bilo znakova traume, tek je obdukcija pokazala njihove ozljede. Pritom, Dubininoj su nedostajali jezik, oči, dio usana, tkivo na licu i dijelovi lobanje.

Prva spekulacija bila je da su ih ubili Mansiji, starosjedioci ovog područja. No, tragovi na mjestu zločina bili su samo tragovi studenata. Spasioce je zbunilo i to zašto većina studenata nije bila obučena, a temperature u tom periodu spustile su se do nevjerovatnih -30.

Do danas nije otkriveno šta je ubilo ove studente.

Na jednoj od fotografija koje su ostale u aparatu studenata, kojeg su pronašli studenti, u daljini se vidi jeziva tamna kreatura, koja je odgovorna za teorije o jetiju, a uznemirujuće je i to što su na šatoru pronađene rupe koje sugeriraju da su studenti nešto promatrali iz šatora.

No, jasnog odgovora nema i čini se da će tajna Dyatlov prijevoja zauvijek ostati upravo to – strašna misterija.

Vlasti su nudila razna objašnjenja za njihovu smrt, tvrdeći kako ih je ubila lavina ili su doživjeli napad medvjeda, no njihove nerazjašnjene okolnosti smrti fascinirale su brojne teoretičare zavjera koji smatraju kako su se studenti susreli s izvanzemaljcima ili s uralskim ekvivalentom Jetija – Menkom.

VAŠ ŽIVOT, ČAK I VRIJEME SMRTI JE ZAPISAN! Čitači drevnih zapisa otkrit će ih svakoj osobi na svijetu!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.