Foto: Pixabay

Strašno otkriće u Zemljinoj stratosferi: ‘Ovo je zabrinjavajuće, ne znamo kako će to utjecati na život’

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija otkriva prisutnost metalnih zagađenja u našem nebu, uzrokovanih komadićima svemirskog otpada koji sagorijevaju prilikom povratka u atmosferu.

To neočekivano visoko zagađenje, koje će vjerojatno brzo rasti u idućim desetljećima, može promijeniti našu planetarnu atmosferu na načine koje još potpuno ne razumijemo, upozoravaju istraživači u novoj studiji koja prati razine aerosola unutar stratosfere.


Aerosol je suspenzija čestica krutih tvari ili kapljica tekućine promjera manjeg od 1 μm u plinu.

Stratosfera je drugi sloj atmosfere (između troposfere i mezosfere). Proteže se između 12 i 50 km iznad površine planeta.

Rijetki metali

Kako bi uzeli uzorak iz stratosfere, tim znanstvenika koristio je istraživački zrakoplov opremljen posebnim lijevkom na nosnom konusu koji hvata i analizira aerosol.

Astronomi otkrili nevjerojatnu pojavu na Jupiteru: ‘Ovo je brže od uragana kategorije 5 na Zemlji’

Studija je bila zamišljena kako bi otkrila aerosole prekrivene “meteorološkom prašinom” koju ostavljaju meteoroidi koji dolaze iz svemira i sagorijevaju prilikom ulaska u atmosferu. Umjesto toga, zrakoplov je otkrio visoke razine metalnih elemenata koji zagađuju lebdeće molekule, što se ne može objasniti nijednim prirodnim procesom.

Stručnjake su najviše iznenadili niobij i hafnij, rijetki metali koji se koriste za izradu tehnoloških komponenata poput baterija. Istraživači su također bili zbunjeni visokim razinama aluminija, bakra i litija.
“Ovo je prvo otkriće koje stratosfersko zagađenje nedvojbeno povezuje s povratkom svemirskog otpada,” tvrde znanstvenici.

Ukupno, u studiji je identificirano 20 različitih metalnih elemenata koji se prirodno ne pojavljuju u Zemljinoj atmosferi, uključujući: srebro, željezo, olovo, magnezij, titan, berilij, krom, nikal i cink.

Roj satelita

Tim sumnja da su glavni izvor zagađenja raketni potisnici koji se izbacuju iz raketa pošto napuste gornju atmosferu i zatim padaju natrag na Zemlju.

Kina, koja je prethodno kritizirana zbog niza nekontroliranih povrataka, odgovorna je za mnoge ove povrate raketnih potisnika. Međutim, taj problem također je mučio i Rusiju i NASA-u.
Padajući sateliti koji su napušteni, izbačeni iz orbite od solarne oluje ili svjesno oboreni na tlo također bi mogli otpuštati velike količine metalnog zagađenja dok sagorijevaju.

Jesmo li bili u zabludi oko ‘Planeta Devet’? Nova studija mijenja dosadašnje razumijevanje gravitacije

Zagađenje od sagorijevanja satelita vjerojatno će se povećavati kako će se u svemir lansirati sve više komercijalnih satelita. Posebna je zabrinutost usmjerena prema gotovo 9000 satelita koji se trenutno nalaze u niskoj Zemljinoj orbiti, a svi su sudbinski osuđeni na povratak na Zemlju.

Učinak na klimu

Trenutačno je prerano reći kakve će dugoročne učinke to zagađenje imati na naš planet. Međutim, prošla atmosferska zagađenja, poput klorofluorougljikovodika (CFC), pridonijela su pucanju ozonskog omotača.

Naime, aerosoli imaju ulogu u odbijanju Sunčevih zraka natrag u svemir, što je važno za ublažavanje učinaka klimatskih promjena.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.