Strašan zaključak geologa: Afrika se lomi na dva kontinenta

Autor: dnevno.hr

Ogromna raspuklina koja se proteže na 3 tisuće kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina, koja raste iz dana u dan, uništila je dio tamošnje brce ceste Nairobi – Narok, a pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.

Prema pisanju Quartza, geolozi su zaključili da se stvara novi kontinent. Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče, prenosi Dnevnik.hr.

Procijep u Istočnoj Africi proteže se na više od 3 tisuće kilometara od Adenskog zaljeva na sjeveru pa sve do Zimbabvea na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela, na Somalsku i Nubijsku ploču. Raspukline su prva faza pucanja kontinenata, i ako je ono uspješno, to može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer toga se već dogodio u Južnom Atlantskom oceanu, kada je prije otprilike 138 milijuna godina došlo do raspada i odvajanja Južne Amerike i Afrike.

U procesu koji traje nekoliko milijuna godina, ocean će napuniti raspukline, i kao rezultat Afrički kontinent će postati manji i stvorit će se veliki otok u Indijskom oceanu sastavljen od dijelova Etiopije, Somalije i “roga Afrike”.

 

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.