Screenhsot/Youtube

Stonoga veličine automobila juri šumom: Fascinantna rekonstrukcija životinje ostavlja bez daha

Autor: Zlatko Govedić

U 3. epizodi nove serije “Life on Our Planet”, koja virtualno oživljava izumrle vrste te se od 25. listopada može gledati na Netflixu, prikazana je zapanjujuća rekonstrukcija jedne vrste stonoga iz roda Arthropleura.

Stonoge (Myriapoda) su potkoljeno životinja unutar koljena člankonožaca (Atrhropoda). Razmjerno su jednostavno građeni.

Kolutići im nisu sjedinjeni i svaki (osim nekoliko zadnjih) ima po jedan ili dva para nogu. Imaju od 13 do više od 100 dvojnih kolutića (diplosomiti) s po 2 para nogu na svakom kolutiću.

Divovske dimenzije

U seriji je prikazana izumrla stonoga Arthropleura dužine 2,6 m i širine 0,5 m, kako se kreće šumskim tlom u potrazi za partnerom.

Arthropleura, najveća stonoga u povijesti Zemlje, imala je masu oko 50 kg, a živjela je prije 300 milijuna godina na području današnje Europe i Sjeverne Amerike za geološkoga razdoblja karbona (od 340 do 60 milijuna godina prije današnjeg vremena).

Visok sadržaj kisika u zraku u tom je razdoblju pridonio tome da mnogi člankonošci, uključujući Arthropleuru, poprime divovske dimenzije.
Mužjak stonoge u rekonstrukciji traži partnericu, a snimka naglašava činjenicu da ta životinja ne vidi. Arthropleura je, naime, imala slične “lateralne kompleksne oči” poput modernih potomaka, što znači da su slijepe.

Ogromni predatori postali bi još veći u jednom slučaju: Evo kako su vladali oceanima svijeta
Precizan model

Znanstvenici su 2018. otkrili iznimno veliki primjerak Arthropleura, pruživši detaljan uvid u anatomiju stvorenja, a autori serije “Život našeg planeta” iskoristio ga je za rekonstrukciju.

“Arthropleura je jedno od najtočnije prikazanih stvorenja u seriji i jedna od najpreciznijih verzija tog stvorenja dosada stvorenih”, tvrdi producentica i redateljica serije Sophie Lanfear.

Znanstvenici Tom Fletcher i Dave Marshall savjetovali su autore serije koji su koristili i male stonoge kao modele kako bi razvili izgled stvorenja i animaciju.

Nova serija pruža fascinantan uvid u drevni svijet, koristeći najnovije znanstvene spoznaje kako bi stvorila autentične prikaze izumrlih vrsta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.