fbpx
Tokyo Institute of Technology

Što se krije na Marsu, Fobosu i Deimosu? Japanci šalju u svemir ‘čudo tehnologije’ kako bi to otkrili!

Autor: Zlatko Govedić

Japanska svemirska agencija JAXA “Japan Aerospace Exploration Agency” razvija 4K i 8K kamere koje će poslati na Mars i njegove satelite. Njima će fotografirati predjele na Marsu, Fobosu i Deimosu, tijekom buduće Marian Moons Exploration (MMX) misije. S obzirom na to da je riječ o fotografijama visoke rezolucije, plan je da se samo neke od njih šalju na Zemlju, a da se sve pošalju natrag na Zemlju u povratnoj kapsuli.

Te će fotografije također pomoći prilikom kontrole modula, jer će u kombinaciji s analitičkim podacima dati mnogo detaljniju sliku kretanja. MMX misija planirana je za 2024. godinu, a očekuje se da će na Mars sletjeti tijekom 2025. godine. Proći će još toliko vremena da se kapsula s fotografijama vrati na Zemlju.

Ipak, astronomi smatraju da vrijedi toliko čekati. MMX neće prikazati samo detaljne fotografije Marsa s površine i iznad nje, nego će prikupiti i materijale s Fobosa. To će im omogućiti dosad najdetaljniji uvid na sadašnjost i prošlost Marsa.

PRILIKA ZA ZARADU: NASA će od stranih tvrtki otkupljivati stijene i kamenje s Mjeseca

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.