Screenshot/Youtube

Što se događa ako vas pogodi zvučni impuls sonara? Mnogi ne znaju za ovu opasnost

Autor: Zlatko Govedić

Sonarna tehnologija neprocjenjiva je kada je riječ o istraživanju, pretraživanju ili kartiranju velikih vodenih površina. Sonar (od engleskog akronima za “sound navigation and ranging”) ili podvodni električni lokator jest elektroakustični uređaj za traženje i otkrivanjem određivanje daljine, dubine, smjera i za identifikaciju podvodnih pokretnih i nepokretnih objekata (podmornica, mina, potopljenih brodova, podvodnih hridi, jata riba).

Služi i za navigaciju, oceanografska istraživanja i podvodnu vezu. Rad se zasniva na osobinama prostiranja ultrazvučnih i zvučnih valova kroz vodu. On šalje zvučne impulse i odbijenu energiju prima kao jeku. Na osnovi izmjerenog vremenskog intervala određuje se istovremeno daljina, smjer, a kod nekih i dubina cilja.

Ljudi obično pretpostavljaju da je sonar potpuno siguran i donekle nečujan za ljude, čak i ako plivač slučajno završi na njegovom putu. No stručnjaci objašnjavaju da je stvarnost takve situacije daleko opasnija.

Zvučni impulsi

U osnovi, aktivni sonarni pretvarači emitiraju akustične signale ili impulse zvuka u vodu u nadi da će naići na bilo kakve predmete koji bi mogli biti od interesa.

Ako je to slučaj, tada će se zvuk odbiti od predmeta i vratiti sustavu koji tada može izračunati jačinu signala, pružajući operatorima ideju o tome što bi to moglo biti. Sonar jednostavno znači slušanje zvuka koji proizvode plovila, što je vjerojatno razlog zašto svi imamo takav lažan osjećaj sigurnosti o toj tehnologiji.

Koristimo zvuk kako bismo otkrili stvari ispod površine jer svjetlost ne putuje dobro pod vodom, dok brodovi također koriste sonar kako bi im pomogli u navigaciji valovima i da učinkovito ‘vide’ što je pred njima.
Većina brodova danas je opremljena aktivnom sonarnom tehnologijom, ali očito je njegova moć blijeda u usporedbi s onom ogromnih ratnih brodova.

Novi detalji užasa kroz koji su prošli putnici podmornice Titan: U zadnjim trenucima doživjeli su horor
Incident u Australiji

Grupa australskih ronilaca to je saznala na teži način u studenom prošle godine jer su bili direktno pogođeni zvučnim impulsima kada je kineski brod pustio svoj sonar.

Australski ministar obrane Richard Marles rekao je da je HMAS Toowoomba zastao dok je bio u međunarodnim vodama nakon što su mu propeleri završili u ribarskim mrežama.

Ronioci su poslani da riješe problem, ali kineski razarač PLA-N (DDG-139) također je operirao u blizini i, unatoč upozorenju da je u tijeku operacija, ‘približio se na manju udaljenost’.

Marles je rekao: “Uskoro nakon toga, ustanovljeno je da je operirao svoj sonar na trupu na način koji je predstavljao rizik za sigurnost australskih ronilaca koji su bili prisiljeni izaći iz vode. Ronici su zadobili manje ozljede, vjerojatno zbog izloženosti zvučnim impulsima kineskog razarača”.

Prvi roboti počinju obavljati ljudske poslove: Pogledajte kako kuha kavu

Izronite što prije

Kada se koriste visoke razine aktivnog sonara, može doći do vrtoglavice, dezorijentacije, privremenih problema s pamćenjem, problema s koncentracijom i privremenog gubitka sluha.

U ozbiljnim slučajevima, to može čak uzrokovati oštećenje organa.

Znanstvenici tvrde da aktivni sonarni impulsi mogu dovesti do puknuća pluća, dok oni koji premašuju 210 dB mogu uzrokovati fatalno krvarenje u mozgu.

Ronioci bi vjerojatno čuli zvuk srednje do visoke frekvencije dok su pod vodom kada se emitira aktivni sonar, upozoravajući ih na činjenicu da su možda u ozbiljnoj opasnosti.

Dakle, ako vam ikada zazvone uši dok se kupate u oceanu, trebate izroniti što prije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.