Screenshot/Twitter

ŠTO JE UZROK POPLAVA U NJEMAČKOJ? ‘Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promjenom klime’

Autor: Dnevno

Posljednjih smo dana svjedoci dramatičnih scena iz Zapadne Europe iz poplavama pogođenih mjesta.

Poplave su dosad odnijele više od 160 života, a spasitelji i dalje tragaju za stotinama nestalih ljudi. Pogoršanje vremena s obilnim kišama u petak poslijepodne zahvatilo je i našu zemlju, ali srećom posljedice nisu bile katastrofične kao u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Meteorolog Izidor Pelajić objasnio je za Jutarnji list kako je ovo isključivo visinska ciklona.

Razlika između nas i Njemačke

“Iako manje nego na sjeveru, i dalje ima puno vlage. Sporo rotira i relativno se sporo premješta, gotovo da stacionira. Kao rezultat imamo kišu, ili povremenu kišu većinom umjerenih količina i onda lokalno iznimno velike količine i u kratkom vremenu”, objasnio je Pelajić.

“U odnosu na katastrofe u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Austriji situacija je time drugačija jer su oni imali oborinu koja je na području velikih regija bila vrlo velika i relativno dugotrajna, a mi imamo generalno umjerenu oborinu s lokalnim maksimumima zbog kojih smo zabrinuti prvenstveno za urbane i bujične poplave. Da usporedim, dok kod nas mogu plivati ulice i kvartovi, kod njih plivaju sela i gradovi”, dodao je.

“Ne možemo biti sigurni”

Osvrnuo se i na tvrdnje da je vremenska katastrofa koja je zadesila dio Zapade Europe uzrokovana klimatskim promjenama.

“Zasad to ne možemo sa sigurnošću tvrditi, istraživanja će pokazati u idućim mjesecima. Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promjenom klime. No, ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promjenama”, rekao je Pelajić.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.