Ilustracija

Što bi vam se dogodilo ako biste upali u crnu rupu? Dva su scenarija, oba su jeziva!

Autor: Zlatko Govedić

Dvoje američkih fizičara sa Sveučilišta Grinnell u Iowi, Leo Rodriguez i njegova kolegica Shanshan Rodriguez opisali su uvjete po kojima bi čovjek mogao ući u crnu rupu, no istodobno su upozorili da bi to bio najusamljeniji put u jednom smjeru u povijesti čovječanstva.

Rodriguez i Rodriguez prispodobili su dvije vrste crnih rupa: one veličine zvijezde, koje imaju masu otprilike kao naše Sunce, i supermasivne koje imaju milijunima ili čak milijardama puta veću masu.

Te manje crne rupe ne rotiraju, a njihov Schwarzschildov polumjer iznosi oko 3 km. Događajni obzor (horizont događaja) jest površina zamišljene kugle oko sfernosimetrične raspodjele mase iz koje ne može izaći nikakav oblik materije ili energije, čak ni svjetlo. Polumjer horizonta događaja jednak je Schwarzschildovu polumjeru.

Nasuprot tome, supermasivne crne rupe poput one u središtu naše galaktike mogu imati polumjer horizonta događaja dug nekoliko milijuna kilometara.

Prema tome, u slučaju manje crne rupe, horizont događaja je daleko bliži svome središtu nego kod supermasivne crne rupe, što znači da je razlika gravitacijske sile između horizonta događaja i njegova središta oko bilijun puta.

Ako bi neka osoba prešla iza događajnog obzora crne rupe zvjezdane veličine, bila bi podvrgnuta procesu poznatom pod nazivom “špagetifikacija”, u kojem bi svi atomi njezina tijela bili rastegnuti u dugačku nit s obzirom na nevjerojatnu razliku u gravitacijskom privlačenju.

Međutim, osoba koja bi upala u supermasivnu crnu rupu doživjela bi mnogo postupniji i dugotrajniji slobodni pad bez ružne špagetifikacije. U tom slučaju, astronaut bi prošao kroz događajni obzor bez utjecaja ekstremnih razlika u gravitaciji s obzirom na iznimno veliku udaljenost središta i oplošja.




No ima još jedna prepreka. Većina crnih rupa na svom pragu ima enormno vruće akrecijske diskove koji se sastoje od pregrijanog materijala istrgnutog iz svemira. Da bi čovjek “sigurno” ušao u supermasivnu crnu rupu, trebalo bi da je ona već progutala planete, plin i zvijezde oko sebe mnogo prije nego što se neustrašivi astronaut usudi približiti događajnom obzoru.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.