fbpx
Ilustracija

STIŽU VELIKI PROBLEMI: Ovo je najtopliji lipanj u povijesti mjerenja, i to na području na kojem to nikada ne biste očekivali!

Autor: Zlatko Govedić

“Lipanj 2020. je na istoj razini kao lipanj 2019. – najtopliji lipanj u povijesti mjerenja. Topliji je za 0,53 stupnja Celzijevih od prosjeka za period 1981.-2010.”, navela je Europska služba za klimatske promjene Copernicus, te dodala da je bio rekordno topao bio i ovogodišnji svibanj.

Međutim, pozornost Copernicusa privlači “iznimna vrućina” u arktičkom dijelu Sibira. Prosječna temperatura ondje je dostigla do 10 stupnjeva iznad normalnih sezonskih temperatura za lipanj.

Tako je 20. lipnja, temperatura od 37 stupnjeva tijekom jednog sata zabilježena u istočnom Sibiru, što je rekord unutar arktičkog kruga.

Istog dana u istoj regiji mjerna postaja u ruskom gradu Verhojansku zabilježila je 38 stupnjeva, moguće rekordna toplina za Arktik koju provjerava Svjetska meteorološka organizacija.

ALARMANTNO IZVJEŠĆE: Planet se sve brže zagrijava! Uzroci nisu samo posljedica ljudskog djelovanja

“Zabrinjavajuće je da se Arktik zagrijava brže od ostatka svijeta,” rekao je Carlo Buontempo, direktor Copernicusa. “To da zapadni Sibir bilježi više temperature od prosjeka tijekom tako dugog perioda u zimu i na proljeće je neuobičajeno. Iznimno visoke temperature u arktičkom Sibiru u lipnju jako su zabrinjavajuće”.

Zbog klimatskog zagrijavanja, naš je planet već topliji za više od jednog stupnja u odnosu na preindustrijsku eru, što je dovelo do umnnožavanja ekstremnih meteoroloških događaja kao što su vrućine, suše ili poplave.
Prošla 2019. godina bila je druga najtoplija, nakon 2016. godine. Stručnjaci očekuju da će prosječna temperatura u svijetu zabilježiti novi rekord u narednom petogodišnjem razdoblju od 2020. do 2024.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.