Screenshot/X

Stiže uređaj kojim ćete moći lucidno sanjati: Zamislite da letite ili činite što god da poželite

Autor: Zlatko Govedić

Američki tehno startup Prophetic, koji su osnovali Eric Wollberg i Wesley Louis Berry III, predstavio je inovativan nosivi uređaj pod nazivom “Halo” koji otvara novu eru istraživanja snova.

Uređaj koristi ultrazvučnu tehnologiju i modele strojnog učenja kako bi prepoznao kada spavač ulazi u fazu brzih pokreta očiju (REM), potičući i stabilizirajući lucidne snove.


Lucidno sanjanje, pojava u kojoj pojedinci postaju svjesni i preuzimaju kontrolu nad svojim snovima, varira u učestalosti među ljudima. Za neke se događa redovito, dok je za druge to možda jedinstvena pojava tijekom života.

Živopisni snovi

Ljubitelji lucidnih snova često izvješćuju o brojnim psihološkim koristima, od poboljšanja raspoloženja do smanjenja simptoma anksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Wollberg ističe izvanrednost i nadrealnost postajanja svjesnim vlastitog uma i snova, opisujući to kao iskustvo slično duhovnom.
“Rekreativno, to je ultimativno iskustvo virtualne stvarnosti. Možete letjeti, stvarati zgrade iz zemlje, razgovarati s likovima iz snova i istraživati”, objašnjava Wollberg.

Funkcionalnost uređaja Halo temelji se na prepoznavanju REM faze sna, koja je povezana s živopisnim snovima. Upotreba ultrazvuka i naprednih modela strojnog učenja ima za cilj povećati vjerojatnost i stabilnost iskustava lucidnih snova.

Antropolog zaprepastio stručnjake: ‘Hobiti nisu izumrli, još tumaraju šumama malog otoka’

Izvanredne prednosti

Iako je koncept revolucionaran, praktičnost stvaranja funkcionalnog uređaja još treba biti dokazana.
Trenutno, Prophetic planira lansirati prvu komercijalnu verziju Halo-a s privremenim datumom izlaska 2025. godine.

Berry ističe opsežan popis koristi povezanih s lucidnim snovima, od pomoći kod PTSP-a, smanjenja anksioznosti do poboljšanja raspoloženja, samopouzdanja, motoričkih vještina i kreativnosti.

Prednosti su zaista izvanredne.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.