Foto: Pixabay

Stiže prva zabrana raspršivanja kemikalija u atmosferu: ‘Podlegli ste teoriji urote’

Autor: Zlatko Govedić

Poznata teorija urote o kemotragovima (eng. chemtrails) dobila je veliku pozornost javnosti pošto je Senat američke savezne države Tennessee izglasao zakon koji cilja na tu neutemeljenu ideju. Zakon, naime, zabranjuje “namjerno ubrizgavanje, oslobađanje ili raspršivanje, na bilo koji način, kemikalija, kemijskih spojeva i tvari”.

Prijedlog je prošao u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, te će sada biti razmotren u Zastupničkom domu, također pod republikanskom kontrolom, a potom će ga razmotriti guverner, također republikanac.

Sličan zakon također se planira donijeti u Pennsylvaniji. Zakon iz Tennesseeja, koji je u inicirao republikanac Steve Southerland, ne koristi izraz “kemotragovi”. Međutim, spominje se “namjerno raspršivanje kemikalija u atmosferu”.

Besmislen zakon

Pristaše opovrgnute ideje o “kemotragovima” vjeruju da su oblačne bijele linije koje stvaraju emisije zrakoplova zapravo kemikalije koje se ispuštaju u atmosferu. Ideja je da vlada ili tajne privatne organizacije ispuštaju otrovne kemikalije, s ciljem koji varira od manipuliranja vremenom do kontrole uma populacije.

“Nema ničega što se zove kemotragovi”, tvrdi Alan Robock, profesor klimatskih znanosti na Sveučilištu Rutgers (New Jersey, SAD) i nastavlja: “Kada pogledate u nebo, ponekad vidite kontragove od zrakoplova – tragove kondenzacije – i oni se sastoje samo od vode. To je isto što se događa zimi kada izdahnete i vidite mali oblačić ispred usta. To je mješavina toplog i vlažnog s hladnim i suhim zrakom”.

Brojne opovrgavajuće tvrdnje o “kemotragovima” nisu uspjele utišati one koji strahuju od tragova kondenzacije zrakoplova. Anketa YouGov/Statista provedena 2019. godine pokazala je da 8% Amerikanaca “čvrsto vjeruje” da “vlada koristi kemikalije za kontrolu populacije”, a još 11% “donekle vjeruje” u tu teoriju.
“Nema dokaza da itko ubrizgava kemikalije u zrakoplove. Da je to ogromna vladina urota, zar mislite da nitko to ne bi odao?”, pita Robock.

Još jedan argument protiv zakona jest taj da je zakonodavstvo koje bi trebalo očistiti nebo Tennesseeja praktično beskorisno, s obzirom na to da političari ne mogu kontrolirati nebo i vjetar.

“To neće napraviti nikakvu razliku ni na koji način. Kako bi to uopće mogli provesti? Što ako netko napravi kemotrag u Kentuckyju i on prijeđe preko Tennesseeja? Što bi oni napravili?” dodaje Robock.
Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Što su zapravo kontragovi?

Zagovornici teorije o “kemotragovima” na internetu često objavljuju fotografije običnih kontragova te opisuju njihovo “čudno širenje i nestajanje”, tvrdeći da s time imaju veze razni teški metali koji se namjerno ispuštaju te se mogu pronaći u uzorcima tla na mjestima iznad kojih su prošli zrakoplovi.

Nadalje, oni tvrde da u proljeće, ujesen i naročito ljeti na visinama nižima od 7000 m tragovi ne bi smjeli dugo trajati, a ponekad uopće ne bi ni smjeli nastati, jer smatraju da u tim uvjetima temperatura nije dovoljno niska da bi nastali obični tragovi kojima je potrebna temperatura niža od –40 °C. Sporna im je i visina iznad 10.000 m jer smatraju da se zbog prejakih Sunčevih zraka kristalići leda ne bi smjeli formirati.

No znanstvenici tumače da su kondenzacijski tragovi ili “kontragovi” (engl. contrails), u obliku dugih bijelih crta na nebu zapravo su vidljiva kondenzirana vodena para koja nastaje iza ispuha mlaznog motora.

Obično nastaju pri letu na visinama iznad 8000 m, gdje je temperatura zraka niža od –40 °C. Pri hlađenju vrućeg ispušnog mlaza iza zrakoplova nastaje oblak sićušnih kapljica vode. Ako je okolni zrak dovoljno hladan, trag će se sastojati od sitnih kristala leda.

Ovisno o atmosferskim uvjetima, napose o vlazi, kontragovi mogu biti vidljivi samo nekoliko sekundi ili minuta, iako mogu potrajati i pokoji sat.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.