fbpx
Ilustracija/AdobeStock

Stiže kiša meteora: Krhotine Halleyeva kometa izgarat će u atmosferi brzinom od 66 km u sekundi!

Autor: Zlatko Govedić

U svibnju nas očekuje još jedan astronomski fenomen – kiša meteora poznata i kao “Eta akvaridi”.

Ti meteori potječu od Halleyeva kometa te su uz Orionide zapravo rasuti ostaci leda i čestica prašine koji sagorijevaju ulaskom u Zemljinu atmosferu.

Halleyev komet je prvi komet prepoznat kao stalni član Sunčeva sustava, uočen davne 240. pr. Kr., no periodičnost mu je uočena tek 1758. godine.

Ophodno vrijeme mu je 75 godina, a dvaput godišnje, kada se Zemlja nađe na mjestu gdje je prolazila njegova putanja, kiša meteora Eta akvaridi (početak svibnja) te Orionidi (kraj listopada) jasno nam dokazuje njegovu prisutnost.

Ove godine kiša meteora vrhunac dostiže 5. svibnja u jutarnjim satima, ali bi trebalo da bude vidljiv i prethodne te sljedeće noći.

Meteori će se kretati brzinom od 66 kilometara u sekundi.

Kao što ime kaže, radijant ove kiše meteora nalazi se u zviježđu Vodenjaka, i to kraj zvijezde imenom Eta Vodenjaka.

Najbolje vrijeme za opažanje kiše meteora jest predvečer, u srijedu, 5. svibnja 2021.




Nabolje vrijeme promatranja kiše meteora jest u kasnim večernjim, odnosno u ranim jutarnjim satima, između 3 sata do izlaska Sunca. Valja napomenuti kako će nebeski prizor kvariti svjetlosno zagađenje Mjeseca koji će biti u fazi uštapa.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.