Ilustracija: Pixabay

Stiglo zastrašujuće upozorenje: ‘Pretvaramo Mjesec u Divlji zapad, zaustavite utrku’

Autor: Zlatko Govedić

Utrka za mineralima prijeti da se Mjesec pretvori u “Divlji zapad” jer bi natjecanje za resurse moglo natjerati brojne države da ga krenu pustošiti. Mjesec je, naime, trilijunski izvor neprocijenjenih bogatstava, od rijetkih metala koji se koriste u pametnim telefonima do helija koji bi mogao pružiti nevjerojatan izvor energije.

Uključuje i H₂O jer su naslage zamrznute vode raspršene po Mjesečevu južnom polu, a ona bi se mogla koristiti ne samo za piće, već i za razgradnju na vodik za gorivo i kisik za disanje. Ipak, znanstvenici su zabrinuti zbog toga kako će se resursi Mjeseca nadzirati nakon što su prethodni pokušaji uređivanja propali.

Primjerice, Sporazum koji uređuje aktivnosti država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima iz 1979. nisu potpisale ni SAD ni Rusija ni Kina. Britanski filozof A. C. Grayling (74) u svojoj novoj knjizi “Tko posjeduje Mjesec?” upozorio je da “nastaje svemirski Divlji Zapad”.

Brojni resursi

NASA i ESA nadaju se pronalasku vode na Mjesecu, što bi moglo smanjiti troškove svemirskih misija pružajući kisik i gorivo za rakete. No to nisu jedini resursi koji su možda dostupni na Mjesecu.

Među rijetkim metalima za koje znanstvenici vjeruju da su skriveni u hladnim tamnim kraterima južnog pola Mjeseca jesu skandij, itrij i 15 lantanoida (od lantana do lutecija).

Nadalje, pronađeni su i željezo, kvarc i silicij, dok je helij-3, koji je na Zemlji iznimno rijedak, prisutan u koncentracijama od 20 dijelova po milijardi u površinskom materijalu Mjeseca.




Grayling smatra da je Ugovor o načelima koja uređuju aktivnosti država na istraživanju i upotrebi svemira uključujući Mjesec i druga nebeska tijela iz 1967. “potpuno nedovoljan” te da bi ga trebalo zamijeniti novim sporazumom koji bi pružio jači okvir za aktivnosti u svemiru.

IZVANZEMALJCI MEĐU NAMA: Zašto mnogi misle da ćemo uskoro čuti najveću vijest u povijesti?




Opasno doba

Njegova kritika sporazuma dolazi u vrijeme kada su američke obavještajne službe izrazile strahove da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao staviti nuklearno oružje u svemir, što bi ruski vođa mogao koristiti protiv satelita.

Naime, predsjednik Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma SAD-a, republikanac Mike Turner, nedavno je pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da deklasificira informacije o “ozbiljnoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti”. Pritom nije dao detalje o prirodi prijetnje.

Američki sateliti prenose milijarde podataka na sat te služe kao ključna podrška za civilne komunikacije, navigaciju, vojne operacije i prikupljanje obavještajnih podataka SAD-a. Anonimni izvor iz Kongresa rekao je da nije još jasno ima li rusko oružje nuklearne sposobnosti, ali je istaknuo da postoji strah.

Rusija je odbacila te izvještaje. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov opisao ih je kao “zlonamjernu izmišljotinu i trik Bijele kuće usmjeren na to da američki zakonodavci odobre više novca za sankcioniranje Rusije”.

“Očito je da Bijela kuća pokušava, pod svaku cijenu, potaknuti Kongres da glasa o zakonu za dodjelu novca”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Međutim, dužnosnici Bijele kuće priznali su da je pitanje “ozbiljno”, ali da “postoje načini “sučeljavanja s prijetnjom bez izazivanja masovne panike”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.