Screenshot/Youtube

Stavio kameru umjesto udice i spustio je u more: Ubrzo je snimio zastrašujući prizor

Autor: Z.S.

Ribar Brant Peacher odlučio se na nesvakidašnji potez. Umjesto mamca na udicu je stavio svoju GoPro kameru te je pokazao što je snimio kod Okaloosa Island na Floridi. Ubrzo nakon što je kameru uronio u more postalo je jasno zašto je to mjesto nazvao ‘najopasnijim ribarskim molom na svijetu’. Naime, prvo je spustio svoju kameru u plitku vodu, a leća je odmah je uhvatila ogroman broj riba koje su se raspršile kako bi izbjegle morskog psa tigra.

Zatim je otišao do kraja mola i ponovno spustio svoju kameru u more, da bi ga ponovno dočekala ogromna količina morskog života. Mnoštvo riba plivalo je kroz more pokušavajući izbjeći ono što je Brant nazvao ‘beskrajna količina divovskih morskih pasa’.

Mnogi Brantovi fanovi na YouTubeu su ubrzo poručili kako nikada neće plivati kod ovog mola. A u slučaju da se pitate zašto ribe ostaju blizu mola, navodno struktura mola formira ekosustav koji privlači ribe, ai može im polsužiti kao sklonište.

Situacija u Istri

Podsjetimo i na to da je Istri prije nekoliko dana zabilježena nesvakidašnja situacija koja je privukla veliku pažnju. Naime, u brijunskom akvatoriju netko je uspio snimiti morskog psa i tunu. Neki kažu, radi se o okršaju, drugi smatraju, ipak je riječ o zajedničkom hranjenju, odnosno da se tuna hrani u blizini psine.

Dr. sc. Neven Iveša objasnio je za Regional Express o kojim životinjama je riječ i što se vjerovatno dogodilo. “Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psine goleme (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mjestu”, objasnio je.

S obzirom da fotografije ne otkrivaju previše detalja, moguće je također da je tuna napadnuta od strane nekog predatorskog morskog psa kao što su mako ili modrulj, no Neven Iveša objašnjava da se to u ovom slučaju čini manje izgledno. “Apsolutno nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi ovdje mogao biti slučaj”, zaključuje Iveša.
Morski pas u okršaju s tunom 😱 Jučer je u Brijunskom akvatoriju zabilježen neobičan prizor!
Pokušavamo saznati o kojoj…

Objavljuje Regional ExpressUtorak, 9. travnja 2024.

Veliki interes

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora objasnio je odakle toliki interes za morske pse snimljene u Jadranskom moru.
“Kao što je slučaj na kopnu, proljeće u moru je vrijeme kada se budi život. Od toga da na primarnoj skali dolazi do cvatnji algi do povećanja brojnosti ostalih životinja pa i onih na najvišoj razini hranidbenog lanca. Prvi dio proljeća najčešće je rezerviran za psinu golemu, dok će drugi dio proljeća biti vrijeme pojave termofilnih vrsta poput modrulja, ponekad viđenih kada zaglave u plićaku, te makoa, atlantskih psina i drugih, upravo onih vrsta koje mediji/javnost najviše vole. To je razlog zašto se broj vijesti najviše poveća baš pred turističku sezonu.

Tijekom toplog dijela godine, također je na moru pojačana ljudska aktivnost, pa je tada i veći broj kamera usmjeren prema svemu što se na moru događa. Više ljudi baca parangale, šeta obalom, plovi barkom i uočava peraje, itd. Tu nema nikakve kontroverze i vijesti o morskim psima češće su onda kada ima više materijala za objavu. Vijesti o viđenju morskih pasa nisu nešto specifično za Hrvatsku da bi naši novinari njima tjerali turiste”, piše stručnjak. Dodaje, brojnost morskih pasa u Jadranskom moru manja je nego u drugim morima.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.