Screenshot:/Youtube

Srpski biolozi otkrili genijalnu strategiju zmija: ‘Grabežljivci ih ne žele ni pogledati’

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su otkrili kako zmija kockasta vodenjača (Natrix tessellata) iz porodice guževa (Colubridae), poznata i kao “ribarica”, izbjegava da ju uhvate grabežljivci tako što izvodi složene predstave smrti.

Nova studija otkriva zadivljujuću glumu kojom se ti gmazovi služe kako bi nadmudrili svoje napadače. Naime, kada se suoče s neposrednom opasnošću, kockaste vodenjače pribjegavaju kombinaciji taktika koje uključuju glumljenje smrti, izbacivanje fekalnih tvari i mošusa, pa čak i samoizazvano krvarenje iz usta.

“Simuliranje smrti je visokorizično ponašanje koje se visoko nagrađuje. Ako glumite smrt, potpuno ste bespomoćni pa bi bilo lijepo da imate neku vrstu zaštite od trenutnog konzumiranja”, objašnjava biolog i vodeći autor Vukašin Bjelica sa Sveučilišta u Beogradu (Srbija).

Strateška prednost

S dužinom do 1,2 m i bez otrova, kockaste vodenjače imaju ograničenu obranu od većih grabežljivaca u svojim izvornim staništima diljem Europe, Azije i sjeverne Afrike. Međutim, korištenjem složenog obrambenog portfelja, uključujući smrad truleži i pojavu ozljeda, uspijevaju odvratiti napadače.

Istraživanje, provedeno na otoku Golem Grad u Prespanskom jezeru (Sjeverna Makedonija), baca svjetlo na ponašanje te vrste zmija, osobito u svjetlu intenzivne grabežljivosti ptica. Znanstvenici su primijetili da je značajan dio populacije zmija uključen u te dramatične obrambene mehanizme.

Studija je otkrila da su odrasle zmije vjerojatnije pokazivale autohemoragiju ili refleksno krvarenje, što ukazuje na proračunatu strategiju rizika na koju vjerojatno utječu individualne osobnosti. “Neki pojedinci su odvažniji — skloni rizicima — ili sramežljivi — manje su skloni rizičnom ponašanju”, primijetio je Bjelica.
Ključno je da su zmije koje su koristile razmazivanje izmeta i krvarenje iz usta provele manje vremena u stanju glumljenja smrti, što ukazuje na stratešku prednost u preživljavanju. Bjelica i njegov tim vjeruju da takva ponašanja pridonose sposobnosti zmija da pobjegnu predatorima ili da ih potpuno odvrate.

‘Špilja smrti’ krije jezivu tajnu: Sve što u nju uđe, neće izaći živo
Dramatični mehanizmi

Studija ne samo da produbljuje naše razumijevanje ponašanja životinja, već naglašava izvanredne strategije koje koriste vrste plijena kako bi izbjegle grabežljivce. Dok znanstvenici nastavljaju otkrivati ​​misterije prirodnog svijeta, studije poput ovih bacaju svjetlo na zamršene i često dramatične mehanizme preživljavanja u životinjskom carstvu.

Nadalje, ovi nalazi pokreću pitanja o evolucijskom podrijetlu i adaptivnom značaju takvih ponašanja. Razumijevanje ekoloških pritisaka koji pokreću razvoj ovih taktika preživljavanja može pružiti dragocjene uvide u koevolutivnu utrku u naoružanju između grabežljivaca i plijena.

Sudija otvara puteve za buduća istraživanja fizioloških mehanizama koji leže u pozadini ovih ponašanja. Istraživanje neuralnih i hormonalnih procesa koji reguliraju glumljenje smrti i autohemoragiju može ponuditi dublje uvide u evolucijske temelje strategija preživljavanja kod životinja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.