Foto: YouTube

Sredozemno more krije veliku tajnu: ‘Tu dolazi do katastrofe svakih 10-15 tisuća godina’

Autor: H.B.

Istraživači su otkrili goleme “megakrevete” nastale iz erupcija drevnog supervulkana na dnu Sredozemnog mora. Njihovo otkriće ukazuje na ciklus katastrofalnih događaja koji pogađaju regiju svakih 10.000 do 15.000 godina, prenosi Live Science.

Megakreveti su velike podvodni naslage koje se formiraju u morskim bazenima kao rezultat katastrofalnih događaja poput vulkanskih erupcija. Istraživači su otkrili ove naslage proučavajući taloge na dnu Tirenskog mora, blizu obale Italije, u blizini velikog podvodnog vulkana. Prethodna istraživanja georizika na tom području, korištenjem uzoraka sedimenta i slikanja, ukazivala su na nešto skriveno ispod oceana, ali razlučivost nije bila dovoljno visoka da bi se vidjeli megakreveti, rekao je Derek Sawyer, glavni autor studije i docent zemaljskih znanosti na Sveučilištu Ohio State, za Live Science.

U novoj studiji objavljenoj 10. kolovoza u časopisu Geology, Sawyer i kolege uputili su se na mjesto kako bi stvorili slike veće razlučivosti slojeva sedimenta i otkrili niz od četiri megakreveta, svaki debljine između 33 i 82 metra, a razdvojeni su karakterističnim slojevima sedimenata. Uzorci izbušeni s mjesta pokazali su da su megakreveti sačinjeni od vulkanskog materijala.

Foto: Geoscienceworld

Najstariji nastao prije 39 tisuća godina

Najstariji sloj ima oko 40.000 godina, sljedeći najstariji 32.000 godina, treći 18.000 godina, dok je najmlađi formiran prije otprilike 8.000 godina. Zatim su znanstvenici proučili poznatu vulkansku aktivnost u regiji kako bi odredili izvor megakreveta. Regija u kojoj su se formirali kreveti izuzetno je aktivna vulkanski i uključuje supervulkan Campi Flegrei, koji se nedavno počeo stresati.

Najstariji megakrevet formiran je nakon ogromne erupcije Campi Flegrei prije 39.000 godina, jedne od najvećih poznatih erupcija na Zemlji. Ista erupcija vjerojatno je stvorila i drugi krevet, budući da je sloj između njih samo jedan metar, što ukazuje na relativno kratki interval između ta dva događaja.

Znanstvenici smatraju da je megakrevet star 18.000 godina nastao nakon supererupcije Campi Flegrei prije otprilike 15.000 godina, dok je najmlađi megakrevet položen tijekom druge, manje energične erupcije Campi Flegrei.

Najopasniji grad na svijetu sada je ispražnjen i izbrisan s karte: ‘Ne dolazite ovamo, umrijet ćete’
Erupcije svakih 10-15 tisuća godina

Erupcije su se događale otprilike svakih 10.000 do 15.000 godina. Međutim, istraživači usklađuju datume erupcija kako bi dobili precizniju sliku ciklusa i potencijalnog rizika u budućnosti. “Nije toliko ograničeno kao što bismo željeli,” rekao je Sawyer.

Sawyer ističe da će ovi rezultati pomoći znanstvenicima razumjeti rizik koji vulkani u regiji predstavljaju. “Cijelo to područje i dalje je aktivno, postoji još mnogo zabrinutosti u vezi s budućnošću toga, pa je svakako moguće da se to može ponoviti”, rekao je.
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.