Wikimedia Commons

Srednjovjekovna karta odgovara na pitanje: Tko je bio najbogatiji čovjek ikada?

Autor: ZG/Dnevno.hr

Pravi odgovor na pitanje tko je bila najbogatija osoba u povijesti čovječanstva, nalazi se na stranicama srednjovjekovnog rukopisa poznatoga pod nazivom “Katalonski atlas”.

Na slici vidite zapadnoafričkoga kralja koji drži zlatni novčić. Zvao se Mansa Musa i bio je najbogatiji čovjek koji je ikada hodao Zemljom.

Reprodukcija atlasa izložena je na izložbi otvorenoj 26. siječnja u Muzeju umjetnosti Block na Sveučilištu Northwestern u Evanstonu, Illinois, SAD. Izložba “Karavane zlata” naglašava ogromno bogatstvo i utjecaj Afrike tijekom srednjeg vijeka. Karta je nastala na mediteranskom otoku Mallorci 1375. godin.

“Jasno je da su Mansa Musa i zapadna Afrika i njezini izvori zlata od najveće važnosti”, kaže Kathleen Bickford Berzock, kustosica izložbe.

“Izložba bi trebalo da razbije stereotipe o Africi,” rekla je Bickford Berzock. Dok su povjesničari u velikoj mjeri dokumentirali važnost Afrike u srednjovjekovnom svijetu, kontinent se često doživljava kao zaostao. Kasniji upadi kolonijanih sila koji su lišili Afriku ljudi i resursa, izbrisali su veći dio bogate kulture i povijesti.

Mansa Musa bio je vladar malog carstva i imao potpunu kontrolu nad proizvodnjom zlata u regiji, a zlato Malija bilo je najčišće i najtraženije zlato u to vrijeme, rekla je kustosica.

“Teško je zamisliti da bi danas netko ima takvo bogatstvo”, rekla je, “u osnovi, imao je neograničen pristup bogatstvu”.

Izložba će ostati u Muzeju do 21. srpnja 2019. godine. Potom će u jesen 2019. otići u muzej Ontario Aga Khan, a zatim u Smithsonian National Museum of African Art u Washington, DC, u proljeće 2020. godine.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.