Herman Bekele, Screenshot/Youtube

Srednjoškolac izumio sapun protiv raka kože: Zadivljeni stručnjaci najavljuju revoluciju u liječenju

Autor: Zlatko Govedić

Četrnaestogodišnji Heman Bekel iz SAD-a, podrijetlom iz Etiopije, dobio je glavnu nagradu na godišnjem natjecanju “Young Scientist’s Challenge” jer je napravio sapun koji bi mogao biti revolucionaran u borbi protiv raka kože.

Inspiriran svojim sjećanjima na ljude koji su radili pod vrućim suncem u Etiopiji, Bekel se nada da će njegov izum, koji trenutno prolazi digitalna testiranja, postati pristupačna i učinkovita opcija liječenja.


Sapun koji je razvio Bekel koristi tvar imidazokinolin, već odobrenu za liječenje kožnih bolesti. On koristi lipidne nanočestice kako bi zadržao ljekovite spojeve na koži nakon ispiranja, pružajući dugotrajan učinak.

Uskoro testiranje na ljudima?

Taj pristup otvara mogućnost jeftinijeg liječenja, što je ključno za one koji si ne mogu priuštiti trenutačne skupe metode, čija cijena može doseći i do 40.000 američkih dolara (37.500 eura).

Bekel, čije je rano iskustvo života u Etiopiji oblikovalo njegovu strast prema pronalaženju održivih rješenja za globalne probleme, planira dobiti odobrenje za testiranje na ljudima i certifikaciju Savezne agencije za hranu i lijekove (FDA) u narednih pet godina.

S vizijom da svoj projekt pretvori u neprofitnu organizaciju do 2028. godine, Bekel želi pružiti jednaku i pristupačnu terapiju raka kože što većem broju ljudi.

Ima 13 godina, a već piše doktorat iz kvantne fizike: ‘Posjetio sam Teslinu rodnu kuću jer je on moj uzor’
Traži odobrenje i podršku

Iako je sâm isprobao svoj proizvod, srećom, rak kože nije bio njegov problem. No, Bekel ima ambiciozne planove za budućnost.

“Želim inspirirati druge da pronađu održiva rješenja za globalne probleme”, ističe mladi znanstvenik.

Sada se nada odobrenju i podršci kako bi svoj sapun pretvorio u stvarnost koja će donijeti pozitivne promjene u području liječenja raka kože.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.