fbpx
Ilustracija

SRBIJA KREĆE U NAPAD NA ASTEROIDE! Osmislili su novu metodu njihovog otkrivanja: ‘Predstavljaju svojevrsni sveti gral za znanstvenike’

Autor: Dnevno.hr/A.F.

Tim znanstvenika s Odsjeka za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu dobio je sredstva od Društva za planetarne znanosti u SAD-u za projekt otkrivanja asteroida u blizini Zemlje.

Tim predvođen docentima dr. Bojanom Novakovićem i dr. Dušanom Marčetom, radit će na razvoju inovativne metode za određivanje fizičkih karakteristika asteroida i njihove toplinske inercije, koristeći samo podatke o njihovom kretanju. Budući da su na maloj udaljenosti od Zemlje, ovi objekti iz svemira smatraju se izvorom resursa u budućnosti.

“U svemirskom kontekstu, asteroidi blizu Zemlje jedni su od najbližih susjeda našeg planeta, koji su često na udaljenosti manjoj od Mjeseca. Ova činjenica ih čini vrlo važnima za čovječanstvo, i to s više aspekata. Oni kriju neprocjenjive podatke o nastanku našeg Sunčevog sustava i njegovoj evoluciji, pa predstavljaju svojevrsni sveti gral za znanstvenike“, rekao je Novaković.


Sve ih se više i brže otkriva

Te kamene gromade su velike od nekoliko metara do nekoliko desetaka kilometara. Do danas je otkriveno oko 30.000 takvih objekata, a procjene govore da ih ima nekoliko stotina tisuća većih od 50 metara. Broj novootkrivenih asteroida u blizini Zemlje u posljednje vrijeme brzo raste, a očekuje se da će nova automatizirana istraživanja neba još više ubrzati proces.

“Glavni problem je što za veliku većinu tih objekata znamo samo kako se kreću i možda imamo neku procjenu njihove veličine. No, to nije dovoljno sa znanstvenog aspekta, kao ni za pripremu misije za skretanje potencijalno opasnih objekata. O njima moramo znati mnogo više, a od posebne su važnosti informacije o njihovim fizikalnim i kemijskim svojstvima. Ti su podaci poznati samo za vrlo mali broj asteroida u blizini Zemlje, zbog čega je svaki novi podatak od velike važnosti”, objašnjava Novaković.

Ne treba posebna infrastruktura

Tim s Odjela za astronomiju osmislio je drugačiji pristup koji ne zahtijeva posebnu infrastrukturu, postavljanje novih teleskopa na satelite u orbiti i skupu opremu, što je trend u svijetu kada je u pitanju dobivanje više informacija o fizičkim svojstvima asteroidi. Uz trenutne metode analize asteroida, znanstvenici mogu pouzdano odrediti neka njihova svojstva samo iz takvih opažanja.

“Upravo je to glavna inovacija metode koju smo predložili, ona koristi neizravne informacije dobivene zemaljskim teleskopima. Vjerojatno je zbog toga naš projekt izabran kao jedan od dva koja su dobila sredstva na ovom natječaju. Prijavljeno je ukupno 39 projekata, većinom znanstvenika s najprestižnijih znanstvenih institucija i sveučilišta“, kazao je Novaković za RTS.

Autor:Dnevno.hr/A.F.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.