fbpx
Ilustracija

SPONTANO LJUDSKO IZGARANJE: Jeziv fenomen za koji još ne postoji nikakvo objašnjenje

Autor: Zlatko Govedić

Spontano ljudsko izgaranje (Spontaneous human combustion, kratica SHC) pojam je kojim se objašnjavaju neobične smrti nastale zapaljenjem ljudi i izgaranjem vatrom bez očitog izvanjskog uzroka. Neobičnost ovog fenomena ogleda se u činjenici da tijelo koje izgara ne širi plamen ni na što drugo oko sebe.

Ono što je zadesilo Sarah Morley, koja je pronađena spaljena 1902. godine, ostat će tema rasprave desetljećima. Pri zastrašujućem događaju u Engleskoj u svibnju te godine jedan policajac, koji je prolazio pored Morleyeve kuće, primijetio je dim unutra i brzo ušao u posjed kako bi provjerio što se zbiva.

Ono što je pronašao, na svoje veliko iznenađenje, nije bio garež, već soba koja se činila netaknutom vatrom osim hrpe pepela i gomile spaljene odjeće na podu.

Daljnja istraga otkrila je da je pepeo zapravo ono što je ostalo od gospođe Morley.

No kako je njezino tijelo moglo biti spaljeno u sobi punoj namještaja, a da nije zapaljeno ništa drugo? I kako je ona uopće izgorjela?

U to se vrijeme smatralo vjerojatnim da je gospođa Morley, kroz nepoznate procese, izgorjela do smrti u slučaju spontanog ljudskog izgaranja.

“Čini se vjerojatnim da se ženina odjeća zapalila, ali kako objasniti apsolutnu kremaciju tijela usred dnevne sobe pune namještaja? Mogu reći da je posmrtne ostatke vidio i moj praktikant i obojica smo se složili da su neke značajke slučaja neobjašnjive”, napisao je dr. Ernest George Archer u to vrijeme u članku za British Medical Journal.

Istaknut je i sličan slučaj prijavljen nekoliko godina prije, koji se opet odnosio na stariju ženu koja je živjela sama i čije je tijelo spaljeno unatoč tome što nije bilo drugih oštećenja od požara u prostoriji.
Taj je fenomen desetljećima zbunjivao vlasti. Iako je moderna znanost od tada ponudila barem neke teorije, fenomen spontanog ljudskog izgaranja i dalje ostaje naročito jeziva stavka u “dosjeima X”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.