Pixabay

SPOJIO RELIGIJU I ZNANOST! Dijelove Kurana upisao u DNA

Autor: Dnevno.hr

Dijete u Francuskoj prepisivalo je dijelove hebrejske knjige Postanka i Kurana na arapskom jeziku u DNK i ubrizgavalo ih u svoje tijelo, po jedan tekst u svako bedro.

Adrien Locatelli, šesnaestogodišnji srednjoškolac, objavio je 3. prosinca članak na serveru OS u kojem tvrdi: “To je prvi put da netko sam ubrizga makromolekule koje su se razvile iz teksta.” Locatelli, student internata Lycée les Eaux Claires u Grenobleu, u Francuskoj, izjavio je za da mu nije potrebna nikakva posebna oprema za svoj projekt. “Samo sam morao kupiti otopinu soli i štrcaljku jer mi je VectorBuilder poslao tekućinu i ProteoGenix mi je poslao prah”,

VectorBuilder je tvrtka koja stvara viruse koji mogu uvući DNA u stanice u svrhu uređivanja gena. ProteoGenix sintetizira prilagođene niti DNA. Obje tvrtke prvenstveno služe znanstvenicima, ali njihovi su proizvodi dostupni svima koji ih kupuju.  DNA je duga molekula koja pohranjuje informacije. DNA kodira svoje podatke pomoću ponavljajućih nizova od četiri nukleotida, koje su znanstvenici skratili kao A, G, T i C. Dakle, ako biste napisali hebrejsku rečenicu koristeći njegovu shemu, svaki aleph, vav, yud, nun, tsade i tav će postati G. Svaki dalet, khet, ayin i resh će postati T. I tako dalje.

“Učinio sam ovaj eksperiment simbolom mira između religija i znanosti”, rekao je i dodao: “Mislim da je za religioznu osobu dobro ubaciti svoj religijski tekst”, Locatelli.

Locatelli je kazao kako nije iskusio nikakve značajne zdravstvene probleme nakon zahvata, iako je nekoliko dana prijavljivao neke “manje upale” oko mjesta injiciranja na lijevom bedru. Profesor biokemije na UCLA-u rekao je: “Malo je vjerojatno da će ubrizgani tekstovi uzorkovati išta osim alergijske reakcije.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.