Foto: Ilustracija/Pixabay

ŠPILJSKI LJUDI KALIFORNIJE KORISTILI SU HALUCINOGENE PRILIKOM OSLIKAVANJA: ’Štovali su cvijet’

Autor: M.V.

Crteži pronađeni u špiljama, više manje, diljem svijeta dijele iste karakteristike, iste uzorke, no nova istraživanja crteža nastalih prije 5000 godina doveli su ove stručnjake do novih zaključaka.

Naime, kako javlja Science,  proučavajući Pinwheel špilju u Kaliforniji, koja je ime dobila upravo po crtežu koji se proteže njenim stropom, vrtačastog oblika izgledom sličan cvijetu Datura, neki crteži poprilično su posebni.

Cvijet je to koji u svom sastavu sadrži alkaloide koji čine psihoaktivni spoj, a čije su sažvakane ostatke stručnjaci pronašli zgurane u udubine zidova špilje.

Ostatci su pronađeni 2007. godine, a iako DNK nije bilo moguće izvući iz istih, znanstvenici su uspjeli zaključiti kako se zaista radi o Datura cvijetu.

Shodno tome, a i samim crtežima u špilji, znanstvenici zaključuju kako su nacrtani upravo pod utjecajem halucinogena kojeg su tadašnji stanovnici špilje izvlačili žvačući cvijet biljke, no tvrde, crteži nisu predstavljali sam utjecaj koji je biljka imala na autora nego važnost same biljke.
“Crtež prikazuje biljku koja djeluje halucinogeno, ali ne i viziju koju upotreba iste proizvodi”, objašnjava  arheolog David Robinson pa dodaje: “Na ovaj način oni štuju biljku govoreći: ’ova biljka je cool’“.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.