Screenshot/Youtube

Spektakularna snimka Sunca: Astronomi objavili dosad neviđenu aktivnost kakvu vidimo i na Zemlji

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su otkrili dosad neviđeno zračenje nalik polarnoj svjetlosti (aurori) u atmosferi Sunca.

Snimili su neobičan tip dugotrajnih radioemisija na visini otprilike 40.000 km iznad Sunčeve pjege koja se razvijala u fotosferi (sloju Sunčeve atmosfere oblika kugline ljuske, iz kojeg izvire gotovo sva Sunčeva svjetlost).


Ta vrsta zračenja traje dulje od tjedan dana i razlikuje se od tipičnih kratkotrajnih Sunčevih radioemisija.

Krupni plan Sunčeve pjege, prikazuje se područje promjera oko 30.000 km (NSF/AURA/NSO)

Spektakularni prizori

“Otkrili smo specifičan tip dugotrajnih polariziranih radioimpulsa koji dolaze sa Sunca te traje više od tjedan dana. To je uzbudljivo otkriće koje bi moglo promijeniti naše razumijevanje magnetskih procesa na zvijezdama”, tumači astronom i voditelj studije Sijie Yu s Tehnološkog instituta u New Jerseyju (SAD).

Aurore su spektakularni prizori na Zemlji, ali nisu specifične samo za naš planet. Zabilježene su na svakom planetu u Sunčevu sustavu, pa čak i na četiri Jupiterova galilejanska mjeseca (Ija, Europa, Ganimed i Kalista).

Zračenja slična aurori na Suncu se javljaju kada se Sunčeve čestice uhvate u magnetske linije koje djeluju kao ubrzači i pojačavaju energiju čestica prije nego što ih ispuste u atmosferu. Na Zemlji možemo vidjeti sjaj koji nastaje interakcijom tih čestica s atomima i molekulama u atmosferi.

Dijagram koji prikazuje nastanak auroralne radioemisije Sunčevih pjega, Ilustracija: Yu i sur., Nat. Astron., 2023.

‘Sastavljamo slagalicu’

To otkriće ukazuje na to da magnetsko ubrzanje Sunčevih čestica može imati sličan, ali mnogo snažniji učinak nego na Zemlji, zbog snažnijih Sunčevih magnetskih polja.

Znanstvenici vjeruju da aktivnost blizu mjesta rasta Sunčevih pjega ubacuje energične elektrone u magnetske petlje ukorijenjene u Sunčevim pjegama, napajajući ono što zovu “radioaurorom Sunčevih pjega”.

Nešto se čudno događa u središtu naše galaktike: ‘Golema zvijer’ pokazuje promjene u ponašanju
To saznanje pruža jasne naznake o mehanizmima uključenima u proučavanje magnetske aktivnosti zvijezda i ponašanja mrlja na dalekim zvijezdama.

Znanstvenici planiraju analizirati arhivske podatke kako bi pronašli dokaze aurora u prethodnim izbojima Sunčeve aktivnosti.

“Počinjemo sastavljati slagalicu o tome kako energetske čestice i magnetska polja interagiraju u sustavu s dugotrajnim sunčevim pjegama, ne samo na Suncu, već i na zvijezdama daleko izvan Sunčeva sustava”, zaključuje astronom i suautor studije Surajit Mondal s istog instituta.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.