fbpx
Foto: Tormod Sandtorv/Wikipedia

SOVJETSKI ZNANSTVENICI PRIJE POLA STOLJEĆA OTVORILI SU ‘VRATA PAKLA!’ Učinili su nepopravljivu grešku za koju do danas nisu pronašli rješenje

Autor: Ivor Kruljac

Svi oni koji se nekim slučajem nađu u pustinji Karakum, u okolici grada Darvaza u Turkmenistanu, mogli bi se s lakoćom sjetiti Danteove “Božanstvene komedije” I famoznog citata na ulazima pakla: “Napustite svaku nadu vi koji ulazite”.

Područje je to poznato po nalazištu plina, ali i nevjerojatnom potezu sovjetskih geologa sedamdesetih godina prošlog stoljeća čije se posljedice nisu uspjele sanirati do današnjeg dana. Naime, bušili su plinske bušotine i naletjeli na jednu pećinu koja se na prvi pogled, činila vrlo malom. No, izgled nerijetko zna na prvu varati te je daljnjim bušenjima došlo širenja, a u rupu je pala ne samo oprema za bušenje, već cjelokupni kamp.

Budući da spuštanje u rupu nije bila opcija, zahvaljujući time što je ispunjena plinom, geolozi su te 1971. godine odlučili jednostavno je zapaliti. Pet desetljeća kasnije, rupa još uvijek gori, a lokalci taj lokalitet i dan danas zovu “vratima pakla”. Zbog konstantnog izviranja plina, voda tu ne može pomoći, a koliko bi dugo samo od sebe krater mogao gorjeti ostaje nepoznanica, baš kao i količina plina koja je izgorjela te količina plina koja je za izgaranje preostala.


Diktator u akciji spašavanja plina

Ipak, ekscentrični turkmenski vladar, Gurbanguli Berdimuhamedov, još ne odustaje od zatvaranje rupe. Naveo je kako bi se gašenjem ovog požara uštedjelo puno novca te kako bi se plin onda mogao prodavati te se potrošiti na pomoć Turkemistancima. Dodao je i kako je izgaranje rupe iznimno štetno po lokalno stanovništvo, iako malo tko vjeruje da je Gurbanguliju doista stalo do stanovnika, koliko do profita koji doslovno “odlazi u dim”.

Znanstvenici bespomoćni

Tako je vojska dobila naredbu da ugasi plinski krater širok 60 metara čije su zapaljenje, zanimljivo i sovjetski geolozi pravdali time kako vatra sprječava da otrovni plin ugrožava ljude i divlje životinje.

Bilo je više takvih naredbi vrhovnog čelnika Turkmenistana. Prva je izdana još 2010. godine, ali ostala neispunjena jer rješenje nije pronađeno. U igru su dovedeni i turkmenistanski i međunarodni znanstvenici i stručnjaci, ali bez zapaženog rezultata.

Štoviše, kako je 2022. godine pisao ugledni magazin Smithsonian, uopće se ne zna je li trenutno moguće ikakvo rješenje. Magazin je podsjetio na izjavu istraživača Georgea Kourounisa, koji se 2013. godine uspio spustiti na dno kratera, te se tamo susreo s neviđenim problemom jer čim je iskopao komad zemlje kako bi uzeo uzorak, vrata je počela izlaziti iz mjesta gdje je zagrebao. Smithsonian također podsjeća da Turkemnistan ima četvrtu najveći zalihu prirodnog plina na svijetu, a pritom je druga najizoliranija država.

Sve u svemu, vrata pakla, čini se, ostat će plamena, a znanstvenicima ili rijetkim turistima, ostaje samo paziti da u njega ne padnu, na putu popločenim dobrim namjerama istraživanja i turističke znatiželje.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.