Otok Lindisfarne / Ilustracija: Wikimedia Commons

ŠOKANTNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Htjeli su položiti nove cijevi, a onda su ugledali sedam kostura

Autor: Zlatko Govedić

Arheolozi koji su iskopavali parkiralište uz obalu Northumberlanda, grofovije na krajnjem sjeveroistoku Engleske (UK), iskopali su sedam kostura.

Do otkrića na otoku Lindisfarneu došlo je pošto su na lokaciji provedeni arheološki radovi prije planiranog postavljanja novih cijevi.

Smatra se da bi kosturi mogli biti srednjovjekovni, iako to tek treba biti potvrđeno.

“Kosturi su otkriveni neposredno prije Nove godine ispod autobusnog parkirališta. Timovi su otkrili najmanje sedam trupala. Pretpostavka je da ih vjerojatno ima još. Nismo ih još datirali, ali mogli bi biti srednjovjekovni, a postoji šansa da bi mogli biti i ranosrednjovjekovni. To su vrlo zanimljivi ostaci. Uskoro bismo trebali doznati radiokarbonske datume”, rekao je pomoćnik grofovijskog arheologa Nick Best lokalnim vijećnicima.

Ovo nije jedino povijesno otkriće ispod parkirališta u Engleskoj u posljednjih nekoliko godina. Još 2012. godine arheološki tim otkrio je ostatke kralja Rikarda III.

Međutim, tek ćemo doznati tko su bili pronađeni kosturi na Lindisfarneu.

Lindisfarne je plimni otok kraj sjeveroistočne obale Engleske. Također je poznat po neslužbenom imenu Holy Island (Sveti Otok) te predstavlja civilnu parohiju grofovije Northumberland.
Zbog imena otoka čega neki povjesničari pretpostavljaju da su prvi stanovnici došli iz Kraljevine Lindsay u ranom srednjem vijeku. Godine 2001. je otok imao 162 stanovnika. Otok je poznat kao duhovno središte sjeverne Engleske u ranom srednjem vijeku, što je status koji je uživao zahvaljujući tamo osnovanom samostanu.

Potkraj 8. st. otok su opustošili Vikinzi.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.