Ilustracija/Pexels

ŠOKANTNA STUDIJA: Zemlja se toliko brzo okreće da će 2021. biti najkraća godina u posljednjih pola stoljeća

Autor: Zlatko Govedić

Zemlja se okreće sve brže, navode znanstvenici. Otkrili su da se brzina kojom se Zemlja okreće oko svoje osi povećava što će rezultirati “kraćom” godinom.

Naime, na Zemljinu rotaciju utječe čitav niz čimbenika od atmosfere i oceana do njezine tekuće jezgre. Međutim, zbog bržeg okretanja, procenjuju da će u prosjeku dan tijekom 2021. godine biti 0,05 milisekundi kraći nego što je to uobičajeno. Kada se sabere koliko će dani tijekom godine biti kraći, dolazimo i do kraće godine.

Posljednji put kada je prosječan dan bio kraći od 86.400 sekundi tijekom cijele godine bilo je 1937. godine.

Za prosječnog čovjeka to ne znači mnogo, ali problemi bi se mogli pojaviti za tehnologiju koja se koristi atomskim satovima za točno i precizno obavljanje pojedinih zadaća u astronomiji, navigaciji, računalnim mrežama i slično. Ako se Zemljina rotacija dovoljno promijeni, atomski satovi postat će netočni, što znači da će morati dodati ili oduzeti sekundu kako bi se ponovno uskladili. Takva je praksa uvedena 1972. godine, otkada je dodano 27 sekundi.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.