Pixabay

ŠOKANTNA BUDUĆNOST ZEMLJE: Što će biti s licem planete?

Autor: Dnevno.hr

Protekla godina donijela je mnogo fascinantnih novih informacija o našem planetu. No dok znanstvenici predviđaju što će se dogoditi, Zemlja nam sprema nova iznenađenja.

Sljedeće će ljeto velika ekspedicija krenuti na ledenjak Thwaites na zapadnoj Antarktici. Kao dio istraživačke suradnje u iznosu od 25 milijuna dolara između američke Nacionalne zaklade za znanost (NSF) i Vijeća za istraživanje prirodnog okoliša Velike Britanije (NERC), više od 100 znanstvenika iz cijelog svijeta proučit će divovski ledenjak, koji djeluje poput pluta koji drži druge ogromne ledene mase. Ako se ledenjak počne topiti sve će se ledene mase srušiti u ocean i time će se podignuti razina mora. Sateliti pokazuju da će struktura ledenjaka brzo mijenja.

Na jugozapadnoj obali Japana, duboko ispod Tihog oceana, nalazi se korito Nankai, aktivna zona subdukcije u kojoj jedna ploča Zemljine kore klizi ispod druge. To je jedno od seizmički najzanimljivijih mjesta na planeti, odgovorno za potres koji je potresao Japan jačine 8,4-magnituda 1944. godine. Ove godine bit će to “prva ekspedicija za bušenje, uzorkovanje i istraživanje uzroka potresa ili seizmogenog dijela Zemljine kore, gdje su se nasilni, veliki potresi često događali tijekom povijesti. Stijene prikupljene 2019.godine bit će analizirane kako bi se vidjelo koliko su skliske ili čvrste te što omogućuje istraživačima da “bolje razumiju uvjete koji bi mogli dovesti do potresa”, napisali su članovi ekspedicije.

Posljednjih 10 godina znanstvenici s Opservatorija Deep Carbon istraživali su Zemlju kako bi saznali više o tome što je zakopano pod našim nogama. U prosincu su najavili nova otkrića o “dubokoj biosferi”, podzemnom rezervoaru nekataliziranih organizama koji bi mogli nadmašiti količinu života na površini našeg planeta. Ove godine će na međunarodnoj konferenciji u Washingtonu, D.C., istaknuti svoje posljednje desetljeće istraživanja. Istraživači će na sastanku predstaviti informacije o “prirodi i opsegu ugljika u Zemljinoj jezgri, o prirodi cijelog Zemljinog ugljičnog ciklusa i kako se promijenila tijekom povijesti Zemlje, te mehanizme koji upravljaju evolucijom mikroba i raspršivanjem u dubokoj biosferi”, kako su naveli.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.